2013-07-28 13:14:21• hírek • Kocsis Zoltán

Mélyponton a szatmári autópiac

A szatmárnémeti autópiac szombaton 13.00-18.00, vasárnap pedig 6.00-18.00 között várja a vásárlókat, eladókat és az érdeklődőket.

Mélyponton a szatmári autópiac! Állítja ezt eladó, vásárló és üzemeltető egyaránt. Sokkal kevesebb az autó, mint négy évvel ezelőtt - a vevő pedig annál is kevesebb.

„Szerintem legfeljebb öt ember jött ma ki vásárolni", mondja a Szatmár.ro-nak egy kereskedő. „Annyi év után kiszúrja az ember, hogy ki jött ki autót venni és ki jött ki csak nézelődni" - teszi hozzá.

A szatmárnémeti autópiac néhány éve a 193A jelzésű megyei út mentén üzemel a város és Amac között. Ide akkor költözött ki, amikor törvény született róla, hogy minden szennyező tevékenységet ki kell költöztetni a városból, magyarázza az piacot üzemeltető Gáti József.

Az eladókat és a vásárlókat egy négy hektáros terület várja, ahová akár ezer autó is beférne. Ehhez képest hétvégenként jó, ha 130-150 autó összegyűl. Ennyi jármű a piac előtti parkolóban is elférne - ahová ingyen parkolhatnak be a látogatók.

Korábban előfordult, hogy egy nap akár félszáz autót is eladtak. Most jó, ha három-öt összejön. Pedig két közjegyző is az ügyfelek rendelkezésére áll, ahol azonnal át is lehet írni az autót.

„Nincs az embereknek pénze", állítja egyetértésben a viszonteladó és az üzemeltető is. Az embereket pedig az állandóan változó törvények is elbizonytalanítják: képtelenség követni, hogy mikor milyen illetéket kell éppen fizetni, teszi hozzá előbbi.

Fizetnie kell annak, aki 2007 előtt bejegyzett autót vásárol - mert akkor még nem létezett környezetvédelmi díj. És fizetnie kell annak is, aki olyan autót vásárol, amelynek tulajdonosa időközben sikeresen visszaperelte a környezetvédelmi adót.

Jelenleg környezetvédelmi bélyeget kell kiváltani egy újonnan bejegyzett járműre. Csakhogy a leleményes kereskedők illetve vásárlók máris találtak egy joghézagot az alig fél éve életbe lépett törvényben, amellyel a fizetési kötelezettséget ki lehet kerülni. A módszer egyszerű: két személy vásárol egy autót mondjuk Németországban. Ezt követően Romániában egy közjegyző előtt bejelenti, hogy ők bizony nem akarják közösen birtokolni azt, hanem az egyik fél kifizeti társát - ebben az esetben valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nem kell bélyeget venni. „Nemrég én is így adtam el egy autót. Néhány hete azonban Szatmár megyében a közjegyzők valamiért nem vállalják ezt, ezért Nagybányára vagy Színérváraljára kell menni", mondja az egyik viszonteladó.

„Korábban a nyár második fele és az ősz eleje volt a csúcspont. Ekkor jöttek haza a külföldön dolgozók és a gazdák is ekkor adták el terményeiket. Most viszont az egész év egyenletesen gyenge", panaszkodik a kereskedő.

„Annyi ünnep volt az elmúlt fél évben, hogy Isten ments! Ilyenkor senki sem vesz autót", mondja az üzemeltető. „Az idén háromszor gyomirtóztam le a területet. A generátor naponta 50 liter benzint fogyaszt. Miccset viszont jó, ha eladok tíz kilót egy hétvégén. Lassan nem tudom fenntartani a piacot", teszi hozzá. „Pedig Romániában csak nálunk kerül 15 lejbe a belépő, másutt mindenütt drágább. Kolozsváron például 30 lej", mondja. „Az eladólapot nálunk ingyen kapják az eladók, máshol azért is fizetni kell. Kolozsváron például parkoló sincs, az autók az út mentén parkolnak", sorolja a szatmárnémeti piac előnyeit Gáti.

Ami a kínálatot illeti, július 28-án, vasárnap 2800 lejes Daciától és 650 eurós Peugeot 205-östől 12.800 euróba kerülő Audi 4-ig és 14500 eurós, 2009-es évjáratú 320 D BMW-ig terjedt a paletta. Volt kisbusz és kisteherautó is. A járművek többsége Szatmári megyei rendszámmal bír, de láthattunk brit Audit és Ford Mondeót, belga Opelt, olasz Fordot, osztrák Volkswagent.

Utóbbi két márka, azaz a Volkswagen (főleg a Golf) és a Ford az, ami a leginkább kelendő, mondja Gáti. Ezek is akkor, ha 2-3000 euróért meg lehet venni őket. „A tízezer euró fölötti autók többségét rendelésre hozzák, azok nem nagyon kerülnek ki a piacra", mondja a kereskedő. Vasárnap személy szerint alig két ilyet láttunk...

A helyzet azonban nem csak Szatmáron ilyen siralmas. Az évek óta viszonteladással foglalkozó kereskedő szerint tévhit az, hogy Nagybányán „jobb a piac". „Szinte semmivel sem könnyebb ott eladni egy autót", mondja. „A környéken talán Zilahon érdemes a leginkább próbálkozni", tette hozzá.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: