2015-09-23 17:41:51• hírek • Kocsis Zoltán

Melyik lesz az év hulladékgyűjtő cége?

Románia nyolc évvel az Európai Unióhoz való csatlakozását követően sem tud megfelelni az uniós normáknak a hulladékgazdálkodás terén (sem). Ezért Brüsszel a csatlakozási szerződésnek megfelelően 2016-tól bírságokat szabhat ki az országra.

Felébredve hosszú Csipkerózsika-álmából a kormány ennek következtében úgy döntött, a legkézenfekvőbb megoldáshoz nyúl: a büntetéshez. Ezért a hulladékgyűjtő cégeknek minden tonna olyan szemétért, amely a szeméttelepekre kerül, 80 lejt kell fizetnie. Ez az összeg pedig évről-évre nőni fog: 2017-ben a hírek szerint 120 lejt kell majd fizetni tonnánként.

Annak reményében, hogy a szereplőket a leadott szemétmennyiség csökkentésére serkentse, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség versenyt hirdetett a megye szemétgyűjtő cégei között. A megmérettetésre hatan jelentkeztek: az Alpin, a Mondorek, a Florisal, a Cleanman, a CCR Logistic Systems és a CCR Rebat.

A cégeknek lehetőleg minél több önkormányzattal, céggel, tanintézménnyel kell szerződést kötniük és minél több újrahasznosítható hulladékot begyűjteniük. A verseny része továbbá, hogy a résztvevőknek a lakosságot informáló és mozgósító különböző kampányokat kell szervezniük. A viadal győztesének megítélésénél az egyik szempont az egy főre eső minél nagyobb mennyiségű szelektív hulladék összegyűjtése, a másik pedig a legkreatívabb kampány megszervezése.

A versenyt szeptember 23-án, a tisztaság világnapján indították útjára, az eredményt pedig egy év múlva, 2016. szeptember 23-án hirdetik ki. A győztes cég lesz az év hulladékgyűjtő cége, az a település pedig, ahol egy főre számítva a legtöbb újrahasznosítható hulladékot gyűjtik össze, az megkapja az év települése titulust. Ráadásként a győztes cég egy piknikövezetet alakít ki a győztes településen. Romániában ugyanis 2012 óta törvény kötelezi az önkormányzatokat ilyen övezet kialakítására, Szatmár megyében mégis alig készült egy-kettő, ismertette a verseny szabályait és jellegét Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatónője.

A Florisal képviselője felszólalásában elmondta, Szatmárnémetiben ugyan három éve kötelező a duális szemétgyűjtés, azonban ez gyakorlatilag nem működik. A 35 községben tevékenykedő Mondorek képviselőjével egyetértésben a lakosság tájékozatlanságával magyarázta a kudarcot. Természetesen nem maradhatott ki a legolcsóbb kifogás, a szükséges infrastruktúra hiánya sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: