2019-01-10 20:04:26• hírek • Nagy Tímea

Melyik az az intézmény, mely Szatmár öt nemzetiségének kulturális értékeit ápolja?

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ 2019-ben is mintegy 80 program szervezésében vesz részt. A méltán sokoldalú szervezet menedzserével, László Róberttel beszélgettünk az eddigi munkásságukról, illetve az idei terveikről.

A térség 5 nemzetiségének rendez kulturális eseményeket a sokak által ismert, hosszú nevű intézmény. Nincs is talán még egy ilyen sokszínű tevékenységi körrel rendelkező “csapat” a környéken, nem hiába találkozunk az elnevezéssel heti szinten Szatmárnémeti eseménynaptárában. A népi hagyományok ápolása mellett a szatmári irodalmi élettel és a helyi képzőművészek támogatásával is foglalkoznak, nem beszélve a fotóművészet és a kézműves mesterség felkarolásáról. Ezen túlmenően, örömmel szállnak be a Szatmár megyei és a szomszédos területek magyar, román, sváb, roma és ukrán közösségeinek tradícióit népszerűsítő ünnepélyek, fesztiválok lebonyolításába is.

 

Az elmúlt évben folklór műsorukkal több ország meghívásának is eleget tettek. A három éve alapított néptáncegyüttes, a népzenei előadók és a kézműves mesterek nagy sikernek örvendenek a helybeli és a külföldi közönség körében is. Széren tavaly Nemzetközi Vőfélytalálkozót szerveztek, Bogdándon pedig Nemzetiségi Folklórfesztivált. A táncegyüttes magyar tagozata 2018 szeptemberében Görögországban tánctáborozott, a román tagozat Cipruson nemzetközi folklór fesztiválon vett részt. Idén 63. alkalommal kerül sor a Sâmbra Oilor fesztiválra a szelestyehutai dombok alatt, de a Nemzetközi Roma Fesztivál és a királydaróci kirbály sem marad ki a 2019-es programkínálatból. Baráti kapcsolatot ápolnak a környező országok hagyományörző- és kulturális köreivel. Meghívásos alapon utaznak külföldi fellépésekre és látnak vendégül magyarországi, ukrajnai és más országbeli csoportokat a környékünk eseményein.

 

Az intézmény kiváló kapcsolatban áll a megyei nonprofit szervezetekkel is, mint például a Borókagyökér Egyesülettel, az Aranykapu Egyesülettel vagy az Ady Endre Társasággal. Az utóbbival közösen szervezik meg a 13. Magyar Kultúra Hetét, mely január 19-én veszi kezdetét Szatmárnémetiben. A Román Kultúra Napjára január 13-án kerül sor, melyet többek között a Tradíció és Avantgard című teltházasnak ígérkező színházi előadással ünnepelnek.

 

A népi tradíció ápolása és a kulturális fesztiválok mellett a Szatmár megyei képzőművészek támogatása is igen fontos helyet foglal el a központ tevékenységi körében. 2018 szeptemberében 10 napos festőtábort szerveztek Szokondon. A résztvevő magyarországi, ukrajnai, moldovai  és romániai alkotók munkáiból albumot is szerkesztettek. Az idei tárlatok naptárával kapcsolatban már az is kiderült, mikor tartják kiállításaikat a környékbeli művészek a központ galériájában.

 

Sokat tesznek a szatmári magyar és román irodalmi alkotók támogatásáért is, hiszen több kiadvány létrejöttében segédkeztek az elmúlt évek folyamán. Az elmúlt év egyik legfontosabb projektje Markovits Rodion Anyám kertje című könyvének megjelentetése román fordításban a Kriterion könyvkiadó által. A könyvet tükör megoldással (bal oldalt a magyar szöveg, jobb oldalt a román fordítás) állították össze, így az olvasónak alkalma nyílik a művet eredeti nyelven és fordításban egyidőben elolvasni. Felician Pop fordította az alkotást, melyet a Kisgercén született zsidó származású magyar író majd' 100 évvel ezelőtt vetett lapra.

 

Idén jelentetik meg könyv formájában az előbbi mű fordítója, Felician Pop doktori disszertációját, melyben 7 év kutatásának eredményét fogalmazza meg a román közösségek magyar irodalmi megjelenítésével kapcsolatban. Ilyen témában ezidáig még nem született ehhez fogható tanulmány.

 

Két irodalmi-kulturális lapot indított a központ az elmúlt években, egyet-egyet magyar és román nyelven. A negyedéves kiadványok, a Sugárút és a Cronograf országosan megjelenő lapok, melyekben helyi, hazai és külföldön élő képzőművészek és költők, írók alkotásait láthatja és olvashatja a nagyérdemű.

 

2019 áprilisában tizenharmadik alkalommal szervezik meg a Recitatio névre keresztelt szavalóversenyt, melyen a megyei középiskolások mérik össze tehetségüket. Az esemény környékbeli vonatkozású, hiszen Szatmárhoz kötődő román és magyar költők verseivel indulhatnak a diákok. Olyan bírákat kérnek fel a szervezők a döntéshozói feladatra, akik mind a két nyelvet beszélik, így ragadva meg a tökéletes alkalmat helyi irodalmi kincseink közös ünneplésére.

 

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ szervezésében létrejövő kulturális és hagyományörző eseményekről bővebben az intézmény Facebook oldalán tájékozódhat. Kattintson erre a hivatkozásra és látogassa meg a központ Facebook oldalát! A központ csapatának kitartó munkája révén Szatmár megye lakossága értékes, minőségi élményekben gazdag 2019-es évnek nézhet elébe. A hetente megújuló kínálatban mindenki találhat számára érdekfeszítő programlehetőséget.

 

Környékünk hagyományai csak gondos odafigyeléssel örökíthetőek tovább a fiatalabb nemzedék számára. Ápoljuk és gazdagítsuk együtt otthonunk és térségünk kulturális értéktárát!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: