2018-03-15 18:54:45• hírek • Oszkó Viktória

Méltó módon ünnepelte Szatmárnémeti a ’48-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját

Március 15-én, 17:00 óra előtt nem sokkal már alig lehetett megközelíteni az István teret: nem csak Szatmárnémeti, hanem a környék magyar közösségei is összegyűltek, hogy együtt emlékezzenek nemzeti hőseinkre.

A program a Petőfi szobor előtt kezdődött, ahol az esemény szervezői a jelenlévők nevében koszorút helyeztek a költő emlékművéhez. Idén kicsit változott a forgatókönyv, a gyors koszorúzást követően rögtön át is vezényelték a tömeget a város régi központjába, hogy végre leleplezhessék Széchenyi István szobrát.


A menetet a Szentjobbi Huszár Hagyományőrző Egyesület lovasai indították, utánuk a fúvószenekar, a Dsida Jenő cserkészek és a zászlósok, majd az ünneplő tömeg is csatlakozott a felvonuláshoz, hogy a Kazinczy utcán át együtt eljussanak a főtérig.


A parkban a szobor leleplezése után ünnepi beszéddel nyitotta a felszólalók sorát Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, akik közös imára szólították a hallgatóságot és szívhez szóló gondolatokkal köszöntöttek mindenkit a különleges alkalom kapcsán.


Utána Szatmárnémeti polgármestere ragadott mikrofont, hogy köszöntsön mindenkit, aki úgy érezte, szívügye, hogy részt vegyen a hagyományos március 15-i megemlékezésen, amelyet a Szatmárnémeti RMDSZ, a Szent István Kör, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és az Identitas Alapítvány szervezett.
 




„Ez a hely, ahol most Széchenyi István szobrát lelepleztük, a város szíve, nekünk szatmáriaknak csak Régi Főtér. Nemrég még elképzelhetetlen lett volna, hogy itt, e helyen egy magyar személyiségnek állítsunk emléket. Azzal, hogy ez ma megtörténhetett, a szatmári magyar közösség, a maga történelmével, hagyományaival szimbolikusan is visszakerült a város szívébe.


A szatmárnémeti 1848-as emlékhelyek sora fokozatosan teljesedett ki. Az 1990-ben felállított Kossuth emléksír és a 2004-ben felavatott a Petőfi mellszobor mellett, a Széchenyi szoborral kiteljesedve mutatkozik meg, hogy 1848 az egész nemzetet, minden politikai irányzatot átfogott. Ez az összefogás március 15. legfontosabb üzenete” - mondta Kereskényi Gábor polgármester.



A polgármester beszéde után felszólalt Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.


Az RMDSZ központi ünnepén Kelemen Hunor szövetségi elnök beszédében ismertette az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Szatmárnémetire vonatkozó történelmi hatását. 


"A '48-49-es forradalom történeti tablóján mindenki megtalálja a maga hősét. Szatmárnémeti például Széchenyit találta meg számunkra a mai napon, azt a Széchenyit, aki úgy vonult be a történelembe, mint a legnagyobb magyar. Évek küzdelme van ebben a szoborban, harc a bürokráciával, a pénzhiánnyal, a hatóságokkal. Minden nehézség dacára példaszerű, ami történt és kívánom, hogy minden erdélyi magyar közösségnek legyen ilyen sikerélménye, ami ma a szatmáriaknak megadatott" - mondta az RMDSZ elnöke. 


Kelemen Hunor azt is megemlítette beszédében, hogy a vártnál sokkal többen támogatták aláírásukkal a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Elmondta, még mindig zajlanak az aláírásgyűjtések, így aki egyetért a Minority SafePack célkitűzéseivel, az még mindig hozzájárulhat a sikerhez.


“Változásra, forradalmi változásra van szükség Európában is. Az unió nem hagyhatja válasz nélkül 50 milliónyi őshonos kisebbség akaratát. Európai szintű rendezést kérünk a kisebbségi jogoknak. Ezért kezdeményeztük a kisebbségvédelmi csomagot, a Minority SafePacket. Közel állunk az 1.000.000 aláírás eléréséhez, és én hiszek abban, hogy hangunkat meg fogják hallani, mert kérésünk és elvárásunk nem irányul senki ellen” – tette hozzá Kelemen Hunor.
 



A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, a forradalom híres tizenkét pontjának zárómondata, azaz az egyenlőség, szabadság, testvériség egymást feltételező fogalmak és nem lehetünk meg nélkülük. Hozzátette, 2018-nak kellene lennie annak az esztendőnek, amikor néhány kérdésben a romániai társadalom – beleértve az erdélyi magyar társadalmat is – egy olyan párbeszédet folytathat, ami a jövőről szóló megállapodásra irányul.


A beszédek között hagyományőrző pillanatokkal szolgáltak a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés által szervezett Hazafias Versek Versmondó Verseny győzteseinek szavalatai. Az ünnepség végén a megemlékezés koszorúit helyezték el Széchenyi szobránál, majd 19:00 órától a szatmárnémeti Északi Színházban folytatták az ünnepi műsort.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: