2009-05-28 11:25:54• hírek • Szatmár.ro

Méltányos támogatást a gazdáknak

Közel tíz Fehér megyei településre vitte el kedden Sógor Csaba a Magyar Összefogás üzenetét. Az alig 200 lelket számláló Nagymedvésen nagyszámú érdeklődő előtt beszélt a képviselőjelölt az Európai Unió megalakulásáról. „Az unió gondolata akkor született meg, amikor a nemzetek elfogadták, hogy nem legyőzni, hanem meggyőzni kell egymást.

A csatát akkor tudjuk az erdélyi magyarok javára fordítani, ha magunk mellé tudjuk állítani a több mint 700 európai parlamenti képviselő többségét. Ebbe a harcba az emberek a választáskor tudnak bekapcsolódni, hiszen szavazatukkal befolyásolhatják az Európai Unió alakulását" - ismertette Sógor Csaba.

Ugyanakkor azt is felidézte, hogy amikor Románia csatlakozott az unióhoz, a régi tagországok óvatósan fogadták a frissen érkezetteket. "A francia vagy angol gazdák azt hitték, a mi termékeink elárasztják az ő piacaikat, ezért jutott nekünk kevesebb támogatás. Ezért kell most nekünk ott lennünk, amikor az új mezőgazdasági támogatásokat újratárgyalják, hogy az erdélyi gazdának is ugyanannyi jusson, mint a németnek vagy a franciának" - fejtette ki Sógor Csaba.

Hozzátette, az uniós támogatásokhoz viszont összefogás szükséges. "Az uniót nem érdekli, hogy itt kollektivizálás volt. Most meg kell bíznunk egymásban, újra össze kell állni társas szövetkezetekbe, mert csak az ilyeneket támogatja az unió. Meg kell mutassuk, hogy tudunk dolgozni, hogy a mi termékeink legalább olyan jók vagy jobbak, mint Európa bármely országában" - magyarázta el a képviselőjelölt a gazdáknak.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelölt szerdán délelőtt a válaszúti szórványkollégium látogatásával kezdte Kolozs megyei kampánykörútját. Itt Kallós Zoltánnal, a szórványkollégium megálmodójával találkozott, aki elmondta, jelenleg 52 bentlakó gyerek és több mint 70 óvodás tanul Válaszúton.

„Sajnálatos tény, hogy Kolozs megyében is egyre több az olyan falu, ahonnan eltűnőben vannak a magyarok, ilyen például Derzs, ahol csupán két magyar él még" - ismertette Kallós Zoltán. „Viszont jó hír az, hogy a szórványkollégium diákjai közül nagyon sokan vegyes házasságokból származnak, ezek a gyerekek alig vagy nem is tudtak magyarul, amikor idekerültek, most viszont folyékonyan beszélnek, és ezen a nyelven folyatatják tovább tanulmányaikat" - tájékoztatta Sógor Csabát a válaszúti szórványkollégium vezetője.

„A bonchidai Bánffy-kastélyt is el kell vinnünk Brüsszelbe, mutassuk meg minél több embernek és lobbizzunk annak érdekében, hogy minél több támogatás érkezzen a kastély helyreállítására" - jelentette ki Sógor Csaba azt követően, hogy Hegedűs Csilla programigazgató, a Transylvania Trust ügyvezető igazgatója megmutatta a Bánffy kastélyt.

„Ez is egy olyan gyöngyszeme Erdélynek, amelyet minél szélesebb körben meg kell ismertetnünk Európával. Éppen ezért úgy, ahogy a Teleki Tékával vagy a Bolyai Egyetemmel tettük, be kell mutatnunk Brüsszelben, az Európai Parlamentben" - ismertette elképzeléseit Sógor Csaba.


"Meg kell mutassuk, hogy a mi termékeink legalább olyan jók vagy jobbak, mint Európa bármely országában"


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: