2009-02-14 02:02:22• hírek • Szatmár.ro

Mellrákszűrési program

Az egészségügyi miniszter, Ion Bazac nem tett le arról, hogy folytassa az országos szintű harcot a daganatos betegségek elterjedések ellen. A miniszter Kolozsváron közölte, nem csak a méhnyakrák programot indítja el, de a mellrák szűrésére is kezdeményez egy kampányt.

Mint köztudott, a tavalyi évben kudarcba fulladt a méhnyakrák megelőzési oltókampány, melyet a korábbi egészségügyi miniszter, Eugen Nicolaescu kezdeményezett. A méhnyakrák elleni oltókampányra 110000 adag oltóanyagot vásároltak 23 millió euró értékben, azonban az érintettek mindössze 2,5 százaléka kapta meg végül az oltást.  Az új miniszter azonban úgy látja, nem a céllal, hanem a szülők tájékoztatásával volt probléma. Ezért úgy döntött, hogy idén két új rákszűrési programot indítanak el, a mellrák, valamint a méhnyakrák szűrésére, amelyeket a tárca finanszíroz, összesen mintegy hetven millió euró értékben.

A miniszter szerint mindenképp érdemes erre áldozni, hiszen Romániában évente kétezer nő halálát okozza a méhnyakrák, és ha a betegséget időben fedeznék fel, sokkal jobbak lennének az érintettek túlélési esélyei.

Egészségügyi felmérés

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: