2019-09-03 11:57:33• hírek • MTI

Melescanut jelöli a szenátus elnöki tisztségébe a PSD - az RMDSZ nem támogatja

 

A román kormánykoalícióból múlt héten kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) rangidős politikusát, Teodor Melescanu volt külügyminisztert jelölte a múlt hét óta kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a román parlament felsőháza elnöki tisztségébe. 

 

Teodor Melescanu bejelentette, elvállalja a házelnökséget, mert szerinte az országnak stabilitásra van szüksége, és a parlamentre fontos szerep hárul e stabilitás megteremtésében. Hozzátette: párttársai egy része ellenzi, másik része támogatja a jelöltségét. 


A szenátus elnöki tisztsége azt követően üresedett meg, hogy az ALDE múlt héten felmondta a koalíciót, a párt elnöke, Calin Popescu Tariceanu pedig hétfőn bejelentette lemondását a házelnöki tisztségből. Tariceanu neheztelésének adott hangot amiatt, hogy párttársa, Teodor Melescanu nem tájékoztatta őt a vasárnap esti telefonbeszélgetésük során arról, hogy megkeresték a házelnöki ajánlattal. 


A szenátusi házelnökválasztás lesz az első erőpróba a PSD számára azt követően, hogy az kisebbik kormánypárt elhagyta a koalíciót. A parlamenti ellenzék pártjai korábban a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) tartozó Alina Gorghiu házelnökjelölt támogatásáról folytattak egyeztetéseket. 


A 136 tagú szenátusban a PSD a szavazatoknak épp a felével rendelkezik, és azzal, hogy az ellenzéke sorából jelölt házelnököt jó esélye van arra, hogy akaratát érvényesítse. A szavazásra várhatóan a hét közepén kerül sor, addig a PSD-s Şerban Valeca látja el a házelnöki feladatokat.

FRISSÍTÉS

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatja Teodor Melescanu megválasztását a szenátus elnöki posztjára - közölte kedden Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Cseke emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már eldöntötte, nem támogatja a jelenlegi kormányt, és megszavazza a kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt, amelynek beterjesztését az ellenzék fő ereje, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyezte kilátásba. Cseke hozzátette, ebből az is következik, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt Melescanut sem támogatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: