2012-05-11 15:05:42• hírek • MTI

Melegjogok a világban

Az egyneműek házassága jelenleg néhány amerikai államban, és több más országban, köztük Dániában, Hollandiában, Norvégiában, Argentínában, Belgiumban, Portugáliában és Svédországban legális. A világon először Dánia engedélyezte 1989-ben az egyneműek törvényes élettársi státusát, a házasságot pedig elsőként Hollandia legalizálta 2001-ben.

Egy megállíthatatlan globális trendet tükröz Barack Obama amerikai elnök szerdai bejelentése az egyneműek házasságnak támogatásáról - hangoztatta Peter Tatchell emberi jogi aktivista a CNN amerikai hírtelevíziónak, amely pénteken körképet közölt a melegjogok helyzetéről a világban, jóval kevésbé pozitív képet festve a melegházasság elterjedésének lehetőségéről.

A Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz-és Interszexuális Szövetség 2011 májusában kiadott jelentése szerint a világ 76 országában továbbra is törvények büntetik az egynemű kapcsolatokat, öt államban akár halálbüntetéssel is. A legsúlyosabb büntetéseket főként közel-keleti és afrikai országokban szabják ki a homoszexuálisokra. Ugandában például a parlamenti képviselők többször is beterjesztettek egy olyan törvénytervezetet, amely főbenjáró bűnné nyilvánította volna az egyneműek közti szexuális kapcsolatot. A fekete-afrikai országban tavaly halálra vertek egy ismert melegjogi aktivistát, David Katót.

A mélyen gyökerező előítéletek miatt a Dél-Afrikai Köztársaságban sem sokkal könnyebbe a helyzete a melegnek. Noha az apartheid után hozott alkotmány tiltja a homoszexuálisok diszkriminációját, s 2006-tól kezdve már az egyneműek házassága is legális, továbbra is gyakoriak a melegek és leszbikusok elleni támadások, például az úgynevezett "átnevelő nemi erőszak".

Délkelet-Ázsiában szintén lassan alakulnak át a melegek iránti attitűdök, s így a törvényi egyenjogúság is késik. Indonéziában még egy Nemi Egyenlőségi Törvényt sem sikerült elfogadni, mivel az ellene kampányolók attól tartottak, hogy ezzel megnyílna az út az egyneműek házasságának legalizálása felé. A szomszédos Malajziában pedig a bíróság megvédte a rendőrség döntését egy melegjogi fesztivál betiltásáról, mivel az megzavarná a közrendet. A homoszexuálisoknak sokszor a liberálisnak tartott Hongkongban is szembe kell nézniük az előítéletekkel. "Hongkongban nem olyan elterjedt az erőszak a melegek ellen, mint más környező országokban. De pletykákat terjesztenek rólad vagy sértegetnek, ha homoszexuális vagy. Ez is egyfajta diszkrimináció, ahogy az, hogy a hongkongi kormány évek óta nem lépett előre a szexuális kisebbségeket sújtó diszkrimináció törvényi tiltásának ügyében" - mutatott rá Reggie Ho, egy helyi melegjogi szervezet vezetője.

Noha az angolszász országokban, így például Nagy-Britanniában is egyre inkább támogatják az egyneműek házasságát, Ausztráliát nem érintette meg ez a trend. Julia Guillard ausztrál miniszterelnök csütörtökön bejelentette, nem változtatta meg álláspontját a kérdésben Obama "politikailag kockázatos" bejelentése nyomán, és ha a későbbiekben valóban beterjesztésre kerül a parlamentben a melegházasságot legalizáló törvényjavaslat, nem fogja támogatni.

"A melegházasság a szerelemről szól. Az egynemű párok szerelme ugyanolyan valós, erős és elkötelezett, mint egy heteroszexuális nőé és férfié" - hangsúlyozta Peter Tatchell. "Az egyneműek házasságának tiltása leértékeli és befeketíti a leszbikus és meleg párok szerelmét, illetve hangsúlyozza a jogi alsóbbrendűségünket" - tette hozzá az aktivista.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: