2020-02-11 17:48:30• hírek • Közlemény

Meleg étel és délutáni oktatás minden iskolába!

Egy RMDSZ által kidolgozott átfogó oktatásügyi törvénycsomagot fogadott hétfőn el döntőházként, a szenátus plénuma. A tervezetbe foglalt intézkedések a romániai magyar oktatást, és az oktatási rendszer egészét érintik – hívta fel a figyelmet Cseke Attila. Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hozzátette: a javaslatok a pedagógusokkal és szakszervezetekkel folytatott hosszas egyeztetések eredményei.
 

A tervezet előírásai az államelnöki kihirdetést követően léphetnek érvénybe. „Jelentősége van annak, hogy most döntött a plénum az RMDSZ tervezetéről, hiszen, amennyiben az államelnök haladéktalanul kihirdeti azt, a rendelkezések már a következő iskolai évtől érvénybe léphetnek”.
 

Cseke Attila ismertette: a tervezet egyik legfontosabb rendelkezése, hogy csökkenti a minimális osztálylétszámot. Szórványvidéken és a vidéki iskolákban már tíz diákkal is indulhat magyar osztály, eddig ehhez legkevesebb tizenkét diákra volt szükség, és az osztályok maximális létszáma is csökken, hogy a tanár kevesebb diákkal, hatékonyabban dolgozhasson. Elemiben eddig egy osztályban akár 25, gimnáziumban 30 diák is lehetett. Az új előírások szerint elemiben a diákok száma nem haladhatja meg a 22-t, gimnáziumban pedig a 26-t.
 

A frakcióvezető elmondta: a tanügyi kerettörvény azt írja elő, hogy a nyelvi kisebbségeknek joguk van a számarányos jelenlétre az oktatási intézmények vezetőségében. Ezt a törvény által szavatolt lehetőséget most kötelezővé teszi az új módosítás.
 

A tervezet ugyanakkor megoldást nyújt a szülők számára is, akik visszatérnének dolgozni a két éves gyermeknevelési szabadságról, hiszen az elfogadott javaslat szerint különleges esetekben már két éves kortól óvodába írathatják gyermekeiket.
 

A gyermekeiket egyedül nevelő szülők, és a szociálisan hátrányos helyzetű családok előnyben részesülhetnek a bölcsődei beiratkozáskor. A javaslat előírja: különleges esetekben, a helyek függvényében az önkormányzat is módosíthat a beiratkozási kritériumokon úgy, hogy a munkába visszaálló egyedülálló szülő előnyben részesül majd a bölcsődei beiratkozásnál, amennyiben a helyek száma korlátozott.
 

A havi 50 lejes bölcsődei és óvodai beiratkozáskor kiutalt értékjegy-rendszerhez is hozzájárulhatnak a helyi önkormányzatok. Az értékjegyeket a hátrányos helyzetű családok a szükséges ruházat, tanfelszerelés és élelmiszer beszerzésére költhetik.  
 

A módosítás előírja, 2030-ig az afterschool programot és a meleg étel programot kötelezően ki kell terjeszteni minden iskolára. Az RMDSZ módosítása lehetővé teszi, hogy a szülők kezdeményezésére is indítsanak úgynevezett délutáni iskola programot. Egyesületeket hozhatnak létre, amelyek délutáni oktatást bonyolítanak, és más tanintézményekből érkező tanárok is taníthassanak ezeken a foglalkozásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: