2012-08-29 15:54:03• hírek • Póti Orsolya

Méhnyakrákszűrési program Szatmár megyében is

Ingyenes méhnyakrákszűrési program indul szeptember 1-től az ország tíz megyéjében, köztük Szatmár megyében is. Ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a megyei Egészségbiztosítási Pénztár gyűléstermében augusztus 29-én.

Az Egészségügyi Minisztérium által kezdeményezett programról elsőként Dorina Dragos Guran, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője számolt be, majd a különféle intézmények vezetői vették át a szót és osztották meg a kezdeményezésről való véleményüket a sajtó képviselőivel.

Guran elmondta: a program keretében minden 25 és 64 év közötti nőt megvizsgálnak, aki igénybe veszi az ingyenes szolgáltatást. A jelentkezőkön elvégzik a Babeş-Papanicolau tesztet, mely abból áll, hogy sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről. Ez a citológiai minta alkalmas a méhnyakrák vagy az azt megelőző állapot felfedezésére, még a daganat kifejlődése előtt.

„Az esetek túlnyomó részében a betegség már előrehaladott állapotban van, mikor a páciens vizsgálatra jelentkezik. A kampány célja, hogy időben felismerjék, megelőzzék és gyógyítsák a betegséget, valamint ezáltal csökkentsék a méhnyakrák következtében történő elhalálozások számát." - magyarázta Guran.

A PAP-teszt jelenlegi ára 50-70 lej között mozog, az Egészségügyi Minisztérium jóvoltából szeptember elsejétől pedig ingyen elvégezhetik a vizsgálatot azok a nők, akik élnek a lehetőséggel.

„A vizsgálatra először a családorvosi rendelőkben kell jelentkezni, a családorvossal való egyeztetés után pedig a kiválasztott gyűjtőközpontba kell menjen a páciens. Úgy vélem fontos élni ezzel a lehetőséggel, és hasznos minden 25 és 64 év közötti nőnek részt venni a vizsgálaton, mert a teszt nem csak a daganatos megbetegedést, hanem különféle fertőzést, gyulladást is kimutat." - hangsúlyozta Guran.

A Közegészségügyi Igazgatóság vezetője után Adrian Marc, a Szatmár Megyei Kórház igazgatója vette át a szót. „Az ingyenes méhnyakrákszűrési program fő célja a megelőzés, illetve a méhnyakrák következtében történő elhalálozások számának csökkentése. A súlyos betegség elleni küzdelem egyik fegyvere, ennek idejében történő felfedezése, amire most minden 25 és 64 év közötti nőnek lehetősége nyílik országunkban is. A megyei egészségügyi intézmények összefogásával Szatmár megye is bekerült abba a tízbe, ahol szeptember elsejétől ingyenesen végzik a vizsgálatot." - mondta el Marc.

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Bumbuluti Calin, a Szatmár Megyei Családorvosok Egyesületének elnöke, aki elmondta: az öt éves programba több mint 100 ezer nőt, azaz évente közel 25 ezer személyt szeretnének bevonni. A program népszerűsítésében a Szatmár Megyei Tanács jelezte együttműködési szándékát.

A tájékoztató keretében dr. Matiz Vasile nőgyógyász és dr. Muncean Mircea, a szatmárnémeti magánszülészeti klinikájának vezetője a vizsgálat menetéről számolt be. A szakemberek szerint egy viszonylag egyszerű és megbízható eljárásról van szó, ugyanis az ezzel a módszerrel rendszeresen "szűrt" nőkben a méhnyakrák előfordulása és a méhnyakrákos halálozás is látványosan csökkent.

Felmérések szerint Romániában évente több mint 3000 személyt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, és a betegségben naponta hat nő veszti életét. A mellrák után ez a második leggyakoribb ilyen jellegű kór a nőknél. A rossz statisztikai mutatók annak köszönhetők, hogy a méhnyakrákszűrés bevezetése és kiépítése ellenére a nők jelentős hányada sajnos nem vesz részt ezen a vizsgálaton.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: