2010-07-10 13:35:52• hírek • Szatmár.ro

Méhnyakrák elleni oltás

Újabb kétezer adag méhnyakrák elleni oltást kapott Szatmár megye - az ingyenes immunizálásra bárki jelentkezhet.

Március óta nem csak a diáklányok, hanem bárki igényelheti a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes oltást az Egészségügyi Minisztérium döntése alapján

Az európai országok közül Romániában szedi a legtöbb áldozatot a méhnyakrák, a halandóság háromszor magasabb, mint az uniós átlag. A méhnyakrákot okozó vírusok elleni oltás megóv ettől a betegségtől - hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság.

„A hét folyamán újabb kétezer adag HPV-elleni vakcinát kapott a megye, így bárki jelentkezhet az ingyenes oltásra" - mondta el Lidia Tamas, a hatoság aligazgatója. Szatmár megyében nem csupán az iskolások és a 12-24 év közötti fiatal nők, hanem bárki igényelheti a vakcinát a nőgyógyászánál és a családtervezési központokban is. A 24 éven felüli hölgyek esetében az immunizáláshoz a nőgyógyász ajánlása szükséges.

Az oltás három adag vakcina beadását jelenti, meghatározott időintervallumok betartásával. A vakcina nem tartalmaz sem élő-legyengített, sem elölt vírusokat, csupán a vírus egyik fehérjekomponensét - ezt hasonló módszerrel állítják elő, mint a cukorbetegség kezelésére használt inzulint. Ez a fehérje nem okoz fertőzést, sem rákot, hanem beindítja a szervezet immunitását, melynek következtében kialakul a védettség a HPV-fertőzéssel szemben.


HPV oltás - ingyen megkaphatja bárki
HPV oltás - ingyen megkaphatja bárki


Egy három oltásból álló kezelés során a szervezetbe juttatott antigén több mint hat évre elegendő antitestet termel, amely leköti, illetve semlegesíti a HPV-vírust. A vakcina megjelenése óta 36 millió dózist, azaz 12 millió oltást adtak be szerte a világon, Olaszországban például minden iskolás lányt beoltanak, így ott mára drasztikusan lecsökkentek a méhnyakrákos esetek.

Szatmár megyében az oltási kampány kezdete óta mindössze 1736 személy kapta meg a vakcinát - a közegészségügyi hatóság adatai alapján pedig egyetlen esetben sem jeleztek oltási reakciót, mellékhatást.
A HPV elleni oltás a rendszeres szűrésekkel együtt szinte teljesen lecsökkenthetné a méhnyakrák kialakulásának veszélyét, ezért megmagyarázhatatlan, hogy Romániában miért ódzkodnak még mindig a vakcinától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: