2016-01-26 11:33:00• hírek • Szatmár.ro

Méhnyakrák - a (sokáig) tünetmentes gyilkos

Az RMDSZ Szatmár Megyei Nőszervezet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából január 28-án előadást szervez a méhnyakrák tüneteiről és szűrési lehetőségeiről. Az előadásra a belépés ingyenes.

A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Olyannyira, hogy Románia európai szinten vezető helyen van a méhnyakrák miatti halálozási statisztikát nézve. Az adatok szerint minden nap kilenc új beteget diagnosztizálnak, és hatan meg is halnak - ez pedig azt jelenti, hogy mind az előfordulás gyakorisága, mind az ebből eredő halálozás miatt a sajnálatos vezető pozíció a mi országunké. A jelen cikket olvasóknak pedig döntő többsége nemhogy rendszeres ellenőrzésen nem volt, de valószínűleg az ötévente egyszer ingyenes szűrővizsgálatról sem hallott, pláne nem vette igénybe azt.

Egyfelől tehát a szűrés körüli hiányosságok - mind az emberi faktor, tehát a saját magunkkal szembeni igénytelenség, mind pedig a rendszer okozta hibák, a szűrővizsgálatok nem kötelező jellege - másrészről pedig a méhnyakrák kiváltó okainak hiányos ismerete okozza. Ma már nem vitatott a tény, hogy a méhnyakrák elsődleges oka a HPV vírus, vagyis a humán papilloma vírus, ami miatt az európai átlag 6,3-szorosa a méhnyakrákban elhalálozó 15 és 44 év közötti nők aránya Romániában. Az egészségügyi minisztérium ugyan bevezetett tájékoztató kampányokat s ingyenes HPV oltási kapánnyal is igyekeznek a még valószínűleg nem fertőződött iskolások körében megelőzni a bajt, de ettől függetlenül a már fertőzött - s többnyire tünetmentes - nők körében szükség van minden elérhető információra s nagyobb fajta tudatosságra, ami azt jelenti, hogy rendszeres időközönként el kellene járni szűrésekre.

A probléma fontosságára kívánja felhívni a figyelmet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelyhez Románia is csatlakozott. Az RMDSZ Szatmár Megyei Nőszervezete január 28-án 18 órától szervez ebben a témakörben előadást "Méhnyakrák - a (sokáig) tünetmentes gyilkos" címmel a Szatmár-Láncos Református Egyházközség, Kálvin János gyülekezeti házban (Jean Calvin tér 4. szám). Az előadó dr. Esze Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Fehérgyarmati Kórház szülész-nőgyogyász főorvosa. A témakör fontosságára való tekintettel az előadás támogatói közé felsorakozott a Szatmárnémeti Szamos Negyedi Református Nőszövetség és a Szatmárnémeti Árpád Házi Szent Erzsébet Katolikus Nőszövetség is.

Az előadás során minden jelen lévő hölgy megkapja a rózsaszín szalagot, amely a mellrák mellett ennek a kampánynak is szimbóluma, ugyanakkor mindenki elhelyezhet egy vagy több rózsaszín gyöngyöt egy üvegbúrában, hogy kézzelfoghatóvá és szemmel láthatóvá tegyük azt a körülbelül évi 61 ezer európai nőt, akiknél diagnosztizálják a kórt. Az előadásra a belépés ingyenes, ugyanakkor kötelező minden anyánák és lányának, s minden nőnek, aki anya szeretne lenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: