2013-08-10 21:28:40• hírek • Kocsis Zoltán

Méhecskék, Albatroszok, Pelikánok – emlékezetesre sikerült a repülőnap

Az élet többször is átírta a szatmárnémeti repülőnap forgatókönyvét a szombati nap folyamán, ettől függetlenül azonban a közönségnek nem mindennapi látnivalóban volt része a három órás program során. A Balti Méhecskék és a román repülőklub produkciója jelentette a csúcspontot.

Augusztus 10-én, szombat délután immár hatodik alkalommal szervezte meg a TAROM légitársaság és a román repülőklub segítségével a szatmárnémeti repülőnapot a megyei tanács. Az esemény iránt idén is nagy volt az érdeklődés, ezt jelezte az is, hogy délután 14.00 óra körül hatalmas dugó alakult ki a repülőtér felé vezető úton. Az egykori Körtvélyesen lassan kígyózó autósor egyben azt is mutatta, hogy sajnos hiányzik a tömegközlekedés kultúrája, pedig a Transurban külön-buszokat indított a reptérre.

A helyi közigazgatás vezetőinek beszédei után az Ikarus C42 D „Pelikánok" nyitották meg az események sorát, majd szokás szerint tiszteletét tette az aranyosgyéresi légibázisról felszálló és oda visszatérő MIG 21 Lancer vadászgép is. Előbbiekről megtudhattuk, hogy az egyik legnépszerűbb könnyű repülőgépek Európa-szerte és akár 4500 méter magasra is fel tudnak emelkedni. A nézők közben megcsodálhatták, hogy a pilóták akár három méterre is megközelítették a másik gépet a levegőben.

Az előzetes forgatókönyvet az élet kétszer is átírta a szombati repülőnapon. Egyszer, amikor az egyik helikopternek el kellett hagynia a repülőteret, hogy segítsen a máramarosi hegyekben kitört és kétszáz hektárnyi legelőt felégető tűz oltásában. Másodszor pedig, amikor a román repülőklub egyik Extra 300L típusú gépének egy kisebb technikai hiba miatt le kellett szállnia, így a TAROM légitársaság ATR 42 típusú személyszállítóját csak egy Extra 300L kísérte már-már veszélyesnek tűnő közelből.

A repülőnap fénypontja és a legnagyobb érdeklődéssel várt bemutatója a lettországi Baltic Bees (balti méhecskék) levegőbe emelkedésével kezdődött. Az öt Albatros L-39 típusú lökhajtásos gép és pilótái pedig valósággal elkápráztatták a nézőket. A Baltikum első magánkézben lévő  repülős akrobata-csapata látványosabbnál látványosabb elemekkel szórakoztatta a közönséget.

Nem sokkal maradt el mögöttük a román repülőklub Románia Sólymai nevet viselő csapata sem, amely az Extra 300L repülőgépekkel műveltek elképesztő dolgokat. Külön kiemelendő George Rotariu, aki magánszámával is ámulatba ejtette a nézőket - többek között szívet rajzolt, pontosabban „füstölt" a levegőbe.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: