2019-01-24 07:30:26• hírek • Bede Emőke

A tüdőkórházban is korlátozzák a látogatást az influenza miatt

A felsőlégúti megbetegedések és az influenzás esetek számának megugrása okán a Szatmárnémeti Tüdőkórház is úgy döntött, korlátozza a látogatási időt.

Az ideiglenesen bevezetett program szerint naponta csak 15 és 18 óra között lehet látogatni a kórház szatmári vagy bikszádi osztályára beutalt pácienseket, illetve azt is érdemes tudni, hogy egyszerre csak egy hozzátartozó tartózkodhat bent a betegnél. Emellett a látogatóknak egyszerhasználatos köpenyt és maszkot kell viselniük.


Azonban nem csak a tüdőkórházban, hanem a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is óvintézkedéseket foganatosítottak. Az intenzív terápiás osztályon fekvő betegeket naponta 11:30 és 12 óra, valamint 15 és 16 óra között lehet látogatni, a fertőző osztályon fekvőket pedig a 14 és 17 óra közötti időintervallumban. A más osztályokon fekvő páciensek hétköznap 15 és 18 óra között, hétvégén pedig 13 és 16 óra között fogadhatnak látogatót. Azonban érdemes úgy alakítani az ottlétet, hogy egyszerre 1-2 hozzátartozónál ne érkezzen több, s ők se töltsenek sokkal több időt bent, mint 15 perc. Az újszülött-, a szülészeti- és a gyermekosztályon viszont teljes tilalom lépett érvénybe, azaz az ezeken az osztályokon fekvőket nem lehet látogatni.
 

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél súlyos szövődmények léphetnek fel.
 

Az A típusú influenzavírus az emberen kívül más emlősök és madarak között is elterjedt kórokozó. Ez okozza a legnagyobb (akár világméretű) járványokat és a legsúlyosabb betegségeket: antigen shift révén ugyanis gyakran alakulnak ki újabb változatok, melyek ellen a gazdaszervezetek még nem védettek. Jelenleg a legelterjedtebb emberi kórokozók a H1N1 és a H3N2 altípusú A-vírusok. A B típusú influenzavírus kisebb járványokat képes okozni, a C típusú pedig leginkább gyermekközösségekben terjed, enyhe megbetegedést okozva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: