2019-01-29 08:18:59• hírek • Bede Emőke

Megyénkben is megugrott az influenzás megbetegedések száma

Közzétette a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hivatal a legfrissebb statisztikáit, melyekből egyértelműen kiderül, megyénkben is megugrott az influenzás esetek száma.

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél súlyos szövődmények léphetnek fel, de ez nem azt jelenti, hogy a fiatalabb korosztályokat nem fenyegeti a vírus által jelentett veszély. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Romániában jegyzett 48 halálos áldozat között nem csak idősek vannak, hanem középkorúak és sajnos kisgyermekek is. Az influenza áldozatairól nagy általánosságban elmondható, hogy más betegségben is szenvedtek, és nem voltak beoltva a vírus ellen.
 

Ami Szatmár megyét illeti, az első influenzás eseteket a január 7. és 13. közötti héten regisztrálták, szám szerint kettőt, az azóta eltelt időszakban pedig lassú, de folyamatos léptekkel terjed a vírus. Január 21. és 27. között ugyanis összesen 13 új megbetegedést regisztráltak megyénkben –közölte a DSP. Mint a rendelkezésünkre bocsátott összesítésből kiderül, leginkább a gyermekeket érte utol a betegség, a 13 influenzás közül 9-en még a 14-ik életévüket sem töltötték be. Öröm az ürömben, hogy a hivatal hatáskörében halálos áldozatról egyelőre nem érkezett jelentés.


Az influenza elleni védekezés első lépése a védőoltás beadatása, ugyanakkor fontos a megfelelő higiénia is. "Kerüljük el orrunk, szájunk felesleges megérintését, figyeljünk tudatosan sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Ne feledkezzünk el a rendszeres kézmosásról és a felületek takarításáról. Az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradhatnak" -int a medicalonline.hu. Különösen érdemes ezt azoknak megszívlelnie, akik naponta sok emberrel kerülnek kapcsolatba, pl. munkahelyüknek köszönhetően vagy a tömegközlekedés alkalmával. Egy kis odafigyeléssel már sokat tehetünk saját egészségünk védelme érdekében!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: