2019-10-16 10:01:18• hírek • Bede Emőke

Megyénkben egyelőre nem jegyeztek influenzás megbetegedéseket

Bár az ősz még csak épphogy bekopogtatott, a felső légúti megbetegedések és a tüdőgyulladásos esetek száma már érezhetően megugrott a nyári hónapok adataihoz képest.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott jelentés szerint az október 13-mal záruló héten 398 új felső légúti megbetegedést regisztráltak szerte a megyében. Életkori megoszlás szerint 50 páciens még az első életévét sem töltötte be, a 2 és 4 év közöttiek 83-an, az 5 és 14 év közötti betegek pedig 86-en voltak. A 15 és 49 év közötti személyek száma 103, az 50 és 64 év közötti betegek száma 37, a 65 év felettiek sorában pedig 39 megbetegedést jegyeztek az elmúlt héten. Ami a tüdőgyulladásos eseteket illeti, ebből is jóval kevesebb volt az előző héthez képest, szám szerint 54.


Szerencsére influenzás megbetegedéseket egyelőre még nem regisztráltak a kezdődő szezonban. Az egészségügyi minisztérium nemrégiben közölte, idén körülbelül 200 ezerrel több influenza elleni védőltást vásárolt, mint tavaly, így a vakcinák száma ebben az évben eléri a másfél millió darabot. Ezeket a vakcinákat a magas kockázati csoportokba tartozók ingyenesen kapják meg. A szaktárca közleménye értelmében az ingyenes oltási kampány keretében első körben felhasználandó ötvenezer vakcinát már kiküldték a megyékbe, az egészségügyi szakszemélyzet beoltására. Október második felében a többi vakcinát is szétosztják, hogy a családorvosi rendelőkben is kezdődhessen el az oltási kampány. Az egészségügyi minisztérium ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az oltás az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja. A térítésmentes oltás a kockázati csoportokba tartozóknak, a 65 év feletti személyeknek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, továbbá a várandós nőknek és az egészségügyi dolgozóknak jár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: