2005-10-16 13:20:49• hírek • Szatmar.ro

Megyék helyett régiók?

Frunda György RMDSZ-szenátor szerint Románia 15 régióra oszlik majd.

Frunda György RMDSZ-szenátor szerint Románia 15 régióra oszlik majd, ezek közül az egyikben a magyar lakosság alkotja a többséget, a számbeli kisebbségben lévő románok pedig pozitív diszkriminációban részesülnek. Frunda a Project on Ethnic Relations (PER) által. Az autonómia formái és megvalósításuk tanulságai címmel pénteken Marosvásárhelyen rendezett szemináriumon kijelentette: megyéink túl kicsik, a gazdasági régiók pedig túl nagyok.

„A ló egyik oldalán maradtunk a közigazgatási felosztás tekintetében, és a másik felén a gazdasági régiók tekintetében, de nem tudunk nyeregbe ülni", fogalmazott Frunda.

A szenátor szerint új közigazgatási-területi egységeket kell létrehozni, „a megyéknél nagyobbakat és a jelenlegi fejlesztési régióknál kisebbeket", amelyek saját törvényhozó testületekkel és hatóságokkal rendelkeznek. „Ez nem jelent föderalizációt, hanem a vonatkozó európai charta alkalmazását", mondta Frunda. Hozzátette, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem az új közigazgatási-területi egységek hatáskörébe, a honvédelem és a monetáris politika az állam hatáskörébe tartozna.

„A tizenöt egység közül az egyikben a magyarság többségben lenne, ez magában foglalná a jelenlegi Hargita, Kovászna és Maros megyét. A többi megyében a magyarság részaránya 10 százalék alatt van. Ebben a közigazgatási-területi egységben a románság számbeli kisebbségben lenne. Én az autonómia-az-autonómiában elvet alkalmaznám és ugyanolyan pozitív diszkriminációt alkalmaznék a románok érdekében. Azt hiszem ez a közeljövő, ezt kell létrehoznunk", mondta Frunda György.

A szenátor kifejtette, a Székelyföld autonómiája jelenleg „nem megvalósítható", mivel van egy érzelmi fenntartás ezzel kapcsolatban. „Nem fogadom el az autonómia kérdésének megoldását etnikai alapon, mi egy reális közigazgatási-területi megoldásról beszélünk, amelynek etnikai összetevői is vannak", tette hozzá Frunda. (Szabadság)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: