2011-05-29 15:54:20• hírek • Kocsis Zoltán

Batarcsi termelőé a megye legjobb pálinkája

Bár a II. Nemzetközi Pálinkafesztivál vasárnap estig tart a Kossuth-kertben, a hétvége talán leginkább várt eseményére már délben sor került: a pálinkaversenyre, melyet egy batarcsi termelő nyert.

A díjátadásnak egy váratlan vendége is akadt Valeriu Tabara mezőgazdasági miniszter személyében, aki Chisinauból tartott éppen Debrecen felé és „beugrott" a pálinkafesztiválra is. A tárcavezető rögtönzött beszédében elmondta, hogy bár az alkoholfogyasztásról gyakran ellentmondásos diskurzusokat hallani, igenis ez a termék nem csak gazdasági, de identitás szempontjából is igen fontos. Elmondta továbbá, hogy Szatmár megye Románia kiemelkedő eredményekkel rendelkező mezőgazdasági területe és hogy emiatt az elkövetkezőkben akár egyik központja is lehet az országnak ebben a tekintetben, lévén, hogy a következő években a mezőgazdaság akár Románia uniós versenyképességét és befolyásolhatja.

A miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy útban Szatmár felé sok ezer hektárnyi gondozatlan, elhanyagolt gyümölcsöst látott és felmerült benne egy olyan törvénytervezet eshetősége, mely szerint a tulajdonosokat vagy kötelezzék a gyümölcsösök megművelésére, vagy azok kivágására, mivel az elhagyatottak a kórokozók táptalaja.

Ígéretet tett a pálinkafőzés törvénykezésének megoldására is, de leszögezte: „az érdekvédelemnek alulról kell szervezkednie, egy erős szakszervezet pedig máris egy komolyabb tárgyalási pozíciót harcolhat ki magának".


Valeriu Tabara miniszter a Pálinkafesztiválon
Valeriu Tabara miniszter a Pálinkafesztiválon


Szintén a törvénykezési gondokat említette Mircea Govor valamint Adrian Stef megyei tanácsi alelnökök, majd az eredményhirdetésre került sor, melyet dr. Popa Cornel, a zsűri elnöke vezényelt le. Minden résztvevő kapott egy elismerő oklevelet, míg bronz, ezüst és aranyérmekben is többen részesültek. A fődíjat egy batarcsi termelő vitte el egy sződemeteri és egy avasújvárosi termelő elől.

„Viszonylag nagy volt az érdeklődés, főleg ahhoz képest, hogy a Városnapja is most volt", árulta el a Szatmar.ro kérdésére válaszolva Ghoerghe Chirila aranyérmes termelő. Hasonlóképpen vélekedett Kálmán Ferenc magyarcsaholyi termelő is. „Összességében közepesnek mondanám a forgalmat. Főleg szombat délután és este felé voltak kint többen", mondta. A pálinkafőzéssel 2004 óta foglalkozó gazda, aki direkt erre az alkalomra palackozta pálinkáját és készítette el az ízléses címkéket, négyféle pálinkát kínált megkóstolásra: kajszin barackot, szilvát, almát és körtét.

Mindketten megfogalmazták valamennyiük nagy bánatát, hogy a fesztivál során legálisan nem szabad eladniuk.


Kálmán Ferenc termelő
Kálmán Ferenc termelő




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: