2013-03-04 17:56:43• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár megye 275 millió lejes költségvetésből gazdálkodhat

Az állami költségvetés elkészülte után biztossá vált, hogy Szatmár megyének 275,095 millió lejes büdzséből kell gazdálkodnia idén - legalábbis az első költségvetés-kiegészítésig, ami legközelebb fél év múlva lehet esedékes. Mircea Ardelean, a megyei Pénzügyi Főigazgatóság igazgatója hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta továbbá, hogy Szatmár megye 66 önkormányzata közül mindössze 13 nem rendelkezik semmiféle tartozással és hátralékkal.

A 275 millió lejből 39,32 milliót költhet a megyei tanács saját apparátusának fenntartására, 193,844 milliót fordíthat az önkormányzatok támogatására, a tanügyi intézmények alkalmazottainak fizetésére, szociális segélyre. Az idén 7,5 millió lejt biztosít az állam a megye útjainak karbantartására, javítására, építésére - ez az összeg 0,2 millióval kevesebb, mint tavaly volt. További 34,376 millió lejt fordíthat az MT a községek költségvetéseinek kiegészítésére. Ehhez az összeghez még hozzájön további 43 millió lej - ezt a Pénzügyi Főigazgatóság osztja majd szét az önkormányzatok között azok területének nagysága, lakosságának száma és a fizetések után begyűjtött saját bevételeik alapján.

Újságírói kérdésre válaszolva Ardelean nem tudta megmondani, hogy a megye a tavaly mennyi pénzt kapott az állami költségvetés elfogadását követően. Elmondta viszont, hogy az MT teljes költségvetése hétszázmillió lej körül volt. Ebből közel 150 millió volt a saját bevétel, a többit pedig Bukarest biztosította az év során.

Egy 2006-os költségvetési törvény szerint a megyei tanácsoknak éves költségvetésük 20%-át a hátralékok törlesztésére és a projektjeik támogatására kell fordítaniuk - ez az összeg idén Szatmár megye esetében közel 16 millió lej lesz.

Egy idei kormányhatározat arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy számolják össze adósságaikat (90 napnál rövidebb) és hátralékaikat (90 napnál régebbi adósság). Ardelean elmondta, a 66 önkormányzat közül mindössze 13 olyan van, amelyiknek semmiféle hátraléka nincs - Sárközújlak, Krasznabéltek, Komorzán, Érkávás, Csomaköz, Mezőfény, Kisgérce, Szilágypér, Remetemező, Kökényesd, Mezőterem, Szamosborhíd és Vetés. A legnagyobb bevallott hátraléka Avasújvárosnak (586.000) valamint Tarsolcnak (517.000) van, de meghaladja a százezer lejt Szopor, Nagytarna és Piskolt is.

Ami a városokat illeti, Nagykároly 2,2 millió hátralékára már talált hitelt, míg Szatmárnémeti (1,4 millió lej) és Avasújváros (72.000) jelezte: hitelfelvétel nélkül is törleszteni tudnak. Az állam a román jegybank napi árfolyamán, azaz 5-5,5%-os hitelt biztosít erre a célra az önkormányzatoknak.

Ami a Szatmár megyei cégek adósságait és hátralékait illeti, Ardelean szerint a 140,5 millió lejből közel 60 millió lej behajtására van reális esély. Februárban a Főigazgatóság munkatársai a kijelölt összeg 108,69%-át gyűjtötték be, amivel országos szinten az 5. helyen áll a megye. A közel 5,68 millió begyűjtött adó annak a kilenc emberből álló részlegnek köszönhető, amelyet direkt ezzel a céllal hoztak létre, véli Ardelean.

Az idei esztendő első két hónapjában 695 személynek fizették vissza a regisztrációs díját, összesen 1,65 millió lej értékben. Ugyanezen időszak alatt 647 személy fizette be a regisztrációs díjat, 1,55 millió lej értékben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: