2017-06-17 15:20:33• hírek • Szatmár.ro

Megyei borverseny: halmi és krasznabélteki bor kapott Nagy Aranyat

A megyei borverseny díjkiosztásával vette kezdetét a Szatmári Borok Fesztiválja. Senki sem hitte, de a megye lassan vörösbor-nagyhatalom lesz!

Összesen 111 minta szerepelt a június 14-16. között megszervezett idei megyei borverseny mezőnyében. Az 55 fehérborból 8 kapott aranyérmet, 42 ezüstöt és 5 bronzot. Idén először szerepelt a borversenyen rozé-kategória, amelyben 5 bor méretkezett meg: 2 arany és 3 ezüstérmet szerezett. A legnagyobb meglepetés viszont, hogy az 51 versenyeztetett vörösborból nem kevesebb, mint 36 kapott aranyérmet! Továbbá 13 ezüstöt és 2 bronzot osztottak ki.

A borfesztivál megnyitóján többen is hangot adtak emiatt érzett meglepetésüknek, hiszen 10 évvel ezelőtt még sokan nem hittek abban, hogy egyszer ilyen erős lesz a vörösboros mezőny.

A megnyitón többen is felszólaltak. Magyar Lóránt parlamenti képviselő például dicsérte a gazdákat, akik az utóbbi években nagy szőlőtelepítésekkel és kemény munkájukkal hozzájárultak, hogy a szatmári borok ma már európai szinten is versenyképesekké váltak. Kereskényi Gábor polgármester szerint a szatmári borok olyan értéket képviselnek, amivel külföldön is lehet büszkélkedni. Nagy Szabolcs megyemenedzser a szervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket és csábította ki a borfesztiválra a szatmáriakat: "Arról biztosíthatok mindenkit, hogy a szatmári borok klasszisokkal jobbak, mint a mostani időjárás" - utalt az évszakhoz képest szokatlan, szeles időre.

A borverseny zsűrijében helyet foglaló Kormos Zoltán jó tanácsokkal látta el a borosgazdákat. Figyelni kell a piacra, amely folyton változik, és tartani kell a lépést a technikai újdonságokkal - például sok esetben a bor minőségén rontó dohos, penészes hordókat érdemes acélhordóra cserélni, mert az jobban tartja a bor minőségét, frissességét. "A szatmári borok megérdemlik, hogy nemzetközi szinten is megismerjék őket, de ehhez jó marketing kell, nem szabad félni a címkézéstől-palackozástól és az adózástól sem" - mondta.

A díjkiosztáson aztán kiderült, mely borok kapták a legmagasabb pontszámokat a zsűritől. A fehérborok versenyében a Coop Agr. Dealurile Halmeului 2016-os Rajnai Rizling diadalmaskodott, míg a vörösborok mezőnyében a krasznabélteki Cobusteanu pincészet 2015-ös Merlot-ja érdemelte ki a Nagy Aranyat.

A krasznebélteki borok amúgy kiemelkedően sikeresek voltak. A Nachbil pincészet például 10 aranyérmet és 3 ezüstöt gyűjtött be, de kitűnően szerepeltek Leiher Géza borai is. A Szatmárnémeti új főterén felállított házikók esetében is Krasznabéltek viszi a prímet: négy pincészet - Nachbil, Leiher Géza, Crama Cobusteanu és a Hetei Borászat - is kínálja borait, míg mondjuk Avasújváros, Nagykároly vagy Erdőd egy-egy standdal rendelkezik.

A borfesztivál keretében több koncertet is tartanak szombaton és vasárnap. Az esemény további programja a lentebbi plakáton olvasható. Emellett lesznek borkóstolások és gyermekprogramok is, ezekről itt írtunk.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: