2013-08-07 08:58:33• hírek • Kocsis Zoltán

Parázs vita a papucsdíj kapcsán a megyei tanács keddi ülésén

Ritkán tapasztalható parázs vitát váltott ki a Szatmár Megyei Tanács (MT) legutóbbi ülésén a megyei kórházban alkalmazott papucsdíj. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerette volna felolvasni a szakminisztérium ezzel kapcsolatos álláspontját - ám ekkor kitört a balhé.

Már az ülés kezdetén benne volt a vita a levegőben (talán a kánikula lehet az oka), hisz Radu Giurca PDL-és tanácsos azon felvetése, hogy az elnök minden egyes napirendi pont előtt mutassa azt be néhány szóban, heves reakciókat és értetlenséget váltott ki. Az igazi vita azonban az utolsó pontnál robbant ki, amikor Kereskényi szót kért. Mircea Govor alelnök ezt kifogásolta, mondván, ő nem tanácstag - a parlamenti képviselő azonban, akinek a végzettsége jogász, nehezen ugyan, de meg tudta győzni, hogy a törvény szerint igenis felszólalhat.

Amint arról korábban beszámoltunk, június végén Kereskényi interpellált a parlamentben a Szatmár Megyei Kórházban használt papucsdíj ellen, amivel kapcsolatban írásban is tiltakozott a szakminisztériumnál. Az egészségügyi minisztérium ezt követően írásban fordult az MT-hez, ennek átiratát szándékozott a tanács előtt bemutatni a képviselő. Mindezt azonban nem engedte meg Mircea Govor és Adrian Stef, mondván: „mindenki olvasta már az interpellációt. Ha azt ismét ismertetni szeretné, azt bármikor megteheti, de nem a tanácsülés keretein belül".

„Ez elfogadhatatlan! Én nem a saját interpellációmat akartam felolvasni, hanem a kormány válaszát a feltett kérdésre. Az MT vezetői pedig gyakorlatilag nem adtak helyet a kormány hivatalos állásfoglalásának", érvelt a helyszínen, majd azt követően is Kereskényi.

Ezzel azonban nem ért véget a vita. Mircea Govor kritikával illette a képviselőt és pártját. „Elegem van abból, hogy az RMDSZ állandóan támad és kritizál minket! Meg fogom vizsgálni, hogy a képviselő úr mit csinált alpolgármesterként! És mit csinál képviselőként. Inkább pénzt hozzon a megyének, minthogy állandóan minket kritizál. Korábban is volt olyan időszak, hogy fizetni kellett a kórházi belépésért, pedig akkor az RMDSZ-é volt az egészségügyi tárca".

„Mindenki tevékenységét lehet ellenőrizni, nem csak az enyémet. Az államnak megvannak az erre szakosodott szervei, válaszolt Kereskényi. Én csak be szerettem volna mutatni a kormány válaszát. Örömömet kell azonban kifejeznem, hogy az MT jelenlegi vezetése folytatja azokat az egészségügyi beruházásokat, amelyek Csehi Árpád előző elnök elkezdett. Szomorúan látom azonban, hogy a szatmári egészségügy olyan kevés pénzt kap, hogy papucsdíjjal kell azt kiegészíteni. Remélem továbbá, hogy a megye vezetői a jövőben legalább annyi támogatást kapnak majd, mint kaptunk mi Cseke Attila és Ritli László minisztersége alatt. Egyetértek azzal, hogy a beruházásokat saját forrásból is fedezni kell, de ne ily módon!", válaszolta Kereskényi.

Csalódottságának adott hangot a Govor által megütött hangnem kapcsán Stier Péter tanácsos is, aki szerint „az RMDSZ-nek igenis joga van ahhoz, hogy kritizáljon és hogy hangot adjon véleményének", még akkor is, ha amúgy az USL-vel konszenzusban igyekeznek szolgálni a megye érdekeit.

Stef szerint a kórháznak igen is szüksége van arra a napi 600-800 lejes bevételre, ami a nejlonpapucsok árusításából származik, mivel ezzel is hozzá tud járulni a tisztaság fenntartásához. Elmondta továbbá, hogy amióta minden látogatónak használnia kell ezeket a papucsokat, csökkent a felhasznált tisztítószerek mennyisége.

A tanácsülés után Kereskényi Gábor eljuttatta szerkesztőségünkbe az egészségügyi minisztérium válaszának átiratát. Ebben le van írva, hogy az 1284/2012-es minisztériumi rendelet szerint szigorúan tilos a betegeket meglátogatóktól bármiféle belépési díjat kérni.(„este strict interzisa perceperea de taxe pentru vizitarea pacientilor in unitatile sanitare"). A folytatásban a minisztérium által Adrian Stef figyelmébe ajánlott levél leszögezi, hogy a betegektől is tilos bármiféle extra hozzájárulást kérni, kivéve, ha ők maguk nem kérnek extra bánásmódot. A levél végén az egészségügyi miniszter felszólítja a címzettet, azonnal tegyen meg minden lépést a szabálytalanságok megszüntetésére (Ministerul Sanatatii va solicita sa luati masurile necesare, in sensul renuntarii la astfel de practici care contravin legislatiei in vigoare).

„A papucsdíj továbbra is érvényben marad, hisz a törvény csak azt tiltja meg, hogy a betegekre külön díjat rójunk ki. Csakhogy a papucsdíjat nem a betegek, hanem a látogatók fizetik ki. Írásban válaszoltunk a minisztériumnak, amelyben kifejtettük saját álláspontunkat, mert a képviselő úr félretájékoztatta őket", zárta le a vitát Stef.

Miniszteri felszólítás Adrian Stefnek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: