2011-06-02 09:13:15• hírek • Garzó Ferenc/MTI/Krónika/Szabadság

Megvonná Tőkés állampolgárságát

Tőkés László román állampolgárságának megvonását javasolja a brüsszeli Székelyföld-képviselet megnyitása miatt a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője.

A Krónika és a kolozsvári Szabadság egyaránt hírt adott arról, hogy az ellenzéki liberális párt színeit képviselő Puiu Hasotti szenátusi felszólalásában úgy fogalmazott: sajnálja, hogy nem létezik az állampolgárság megvonásáról rendelkező törvény.

Szerinte a brüsszeli iroda megnyitására nem került volna sor, ha a román parlament határozottan fellép a március 15-i megemlékezések idején magyar politikusok részéről elhangzott kijelentések ellen. A liberális párti szenátor kezdeményezte egyebek között annak a politikai nyilatkozatnak az elfogadását, amellyel a bukaresti parlament annak idején vissza akart utasítani néhány, Orbán Viktornak tulajdonított mondatot, amelyről utólag kiderült, hogy nincs köze a magyar miniszterelnök üzenetéhez.

Hasotti egyebek között azért kifogásolja a brüsszeli iroda megnyitását, mert szerinte Székelyföld "soha nem létezett, és most sem létezik a román történetírásban". Úgy fogalmazott: a képviselet megnyitása a "románellenes" Tőkés Lászlónak tulajdonítható. "Sajnálom, hogy nem létezik olyan törvény, amelynek alapján megvonhatnánk Tőkéstől a román állampolgárságot" - közölte. A román alkotmány szerint a román állampolgárság valóban nem vonható vissza azoktól, akik születésüknél fogva szerezték meg azt.

Titus Corlatean, a szenátus külpolitikai bizottságának szociáldemokrata elnöke elfogadhatatlannak minősítette "egy nem intézményesített entitás" képviseletének a bejegyzését, és bírálta a román állam- és kormányfőt, amiért eddig nem reagált az ügyre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: