2018-10-25 09:20:35• hírek • Bede Emőke

Megvonják a szociális segélyt attól, aki nem hajlandó dolgozni

Hétfőn egy olyan törvény lépett életbe, mely sokakat igen kellemetlenül fog érinteni: azok, akik visszautasítanak egy álláslehetőséget, elesnek a szociális segélytől.

A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében arra hívja fel a munkaképes, de állással nem rendelkező személyek figyelmét, hogy elveszthetik a nekik járó szociális segélyt, ha visszautasítanak egy felkínált munkahelyet vagy nem vesznek részt az ügynökség által szervezett szakmai képzéseken.
 

A 198/2018-as törvény értelmében a fentebb ismertetett helyzetben levő személyeknek vagy családoknak egy teljes évet kell várniuk, míg újra kérelmezhetik az állami juttatást. Értelemszerűen ezzel arra szeretnék ösztönözni a segélyből élőket, hogy mielőtt keressenek maguknak munkahelyet. De mit is értünk munkaképes alatt? Nos, a 416/2001-es törvény értelmében minden olyan 16. életévét betöltött személy munkaképesnek bizonyul, aki iskolába nem jár, de fizikai és pszichikai állapota már lehetővé teszi, hogy valamilyen területen munkába álljon.
 

A Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség adatbázisában szeptemberben 3840 munkanélkülit tartottak számon. Közülük 3100-an rurális közegben, azaz falun, 740-en pedig városban élnek. Sajnos a közel négyezer személy több mint felének csak nagyon nehezen tud állást találni az ügynökség, ugyanis nem, vagy csak nagyon keveset jártak iskolába, így többségük analfabéta, illetve a román nyelvvel sem boldogulnak. Ezen pedig az sem segít, hogy ezek a személyek az ügynökség által szervezett képzéseken sem vehetnek részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: