2007-01-04 00:49:37• hírek • István Löchli

A közvilágítás 115 éve

 115 éve annak, hogy Szatmárnémetiben beindították az elektromos árammal való közvilágítást.
Ma emlékezünk meg Szatmárnémeti egyik fontos történelmi eseményéről, ugyanis 115 éve annak, hogy a városban beindították az elektromos árammal való közvilágítást.
 
E fontos momentum alkalmából az Északi Színház művészbejárata mellett, 16 órai kezdettel megemlékezésre kerül sor. 1891-ben az Északi Színház csak úgy kaphatta meg működési engedélyét, ha a petróleumvilágításról áttér elektromos áramra. Így 1892-ben a színház mellett épült fel az a villanytelep, mely a színházat és Szatmár belvárosát ellátta árammal. Ezáltal Temesvár mellett Szatmárnémeti lett Erdély második olyan városa, mely elektromos közvilágítással büszkélkedhetett.
E fontos történelmi esemény alkalmából az Északi Színház művészbejárója előtt az Erlux kft., Feno kft., a Vegyépszer zrt. három égőt helyezett fel, így emlékezve erre a fontos történelmi pillanatra. Ezzel egyetemben, a Harag György Társulat, az Ady Endre Társaság és a Szent-Györgyi Albert Társaság egy kis kiállítást szervezett a színház 115 éves fennállása alkalmából. A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: