2019-06-25 12:49:39• hírek • Nagy Tímea

Megvannak az eredmények! Meglepőre sikeredett a nyolcadikos képességfelmérő előzetes rangsora

A diákok eredményei alapján megyei első helyen a Balcescu-Petőfi Általános Iskola
A diákok eredményei alapján megyei első helyen a Balcescu-Petőfi Általános Iskola

Az oktatási minisztérium az ígéretéhez hűen, kedden közzétette az eredményeket az edu.ro oldalon. Erre a hivatkozásra kattintva tájékozódhatnak a Szatmár megyei jegyekről.

A fenti hivatkozásra kattintva alfabetikus sorrendben és a jegyek alapján is felsorolják az eredményeket, attól függően mire kíváncsiak. Ezek még csak előzetes eredmények, hiszen a diákoknak lehetőségük van megóvni a jegyet, amennyiben nem érzik jogosnak azokat. A dolgozatok ebben az esetben újbóli elbírálás alá kerülnek, s a végleges osztályzatokat csak június 29-én teszi közzé a hivatalos szerv.

 

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közleményéből kiderült, hogy a 2641 Szatmár megyei regisztrált közül 2241-en jelentek meg a próbatételen, s ebből 1611-nek 5-ös felett sikerült megírni a felmérőket, mely 71,89%-os arányt jelent.

 

Szatmárnémeti adta a megye négy szín tízes tanulóját:

 

  • Haiduc Oana Andreea - „Bălcescu-Petőfi” Általános Iskola,
  • Moroz Alexandra Ioana - „Bălcescu-Petőfi” Általános Iskola,
  • Nistea Roberta Denisa - „Bălcescu-Petőfi” Általános Iskola,
  • Stăncioiu Blanca - „Grigore Moisil” Általános Iskola.

 

Mint ahogyan sokan várták volna, de nem lett igazuk – a rangsor első oldalán csak a hetedik helytől lefelé találhatóak a nagynevű szatmárnémeti líceumok. Előttük a „Bălcescu-Petőfi” Általános Iskola, a „Grigore Moisil” Általános Iskola, a „Lucian Blaga” Általános Iskola. Az első húszban még a diákok kiváló eredménye alapján a Halmi Általános Iskola, a „Ioan Slavici Főgimnázium”, a „Mihai Eminescu” Főgimnázium, az „Octavian Goga” Általános Iskola és a Remetemezői Általános Iskola is.

 

27 diák kapott 10-es román nyelv és irodalomból, 4-en magyar nyelv és irodalomból, 16-an matematikából.

 

A magyar tagozatosok között első helyen végzett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, Nagy IC. Boglárka 9,38-as átlaggal. Másodikként Kabai Z. Tünde a Hám János Líceumból 9,33-as átlaggal és 10-es magyar nyelv és irodalom jeggyel. Harmadik a sorban Domokos ZC. Blanka Csenge a Nagykárolyi Elméleti Líceumból, aki szintén 10-est írt magyar nyelv és irodalomból.

 

Az ötös és az az alatti értékeléssel végzők többségében vidéki iskolák tanulói. A gyengén teljesítő magyar tagozatosok körében az viszont megfigyelhető, hogy többségében vidéki iskolába járnak, és a román nyelv és irodalom jegyeik rontják le az átlagokat. Esetükben gyakori a 7,5-ön felüli anyanyelvi jegy, s ennek szinte csak a felét, 2-es és 5-ös közötti jegyet hoztak össze a román nyelvi próbatételen.

 

Az óvást június 25-én este 20 óráig várják. A tényleges eredményeket június 29-én teszik közzé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: