2010-01-20 15:18:46• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Megvan a politika boszorkánymestere

A "román Raszputyin" egy csapásra híres lett Romániában, miután a sajtó felfedezni vélte a Mircea Geoana szociáldemokrata pártvezér elnökválasztási vereségének állítólagos felelősét, az ellenfél "szolgálatában" álló parapszichológust.

Aliodor Manoleának hívják azt a személyt, akit a szerdai napilapok oldalain és a televíziók híradásaiban is látni lehet, és akinek állítólag olyan képességei vannak, hogy államfőválasztások sorsát is képes eldönteni.

Az előzmények december 4-re nyúlnak vissza, arra az egyenes adásban közvetített televíziós vitára, amelyben Mircea Geoana, a szociáldemokrata párt, illetve Traian Basescu, a demokrata párt jelöltje mérkőzött meg egymással a két nappal későbbi elnökválasztások előtt. Bár az addigi felmérések nyolc százalékos előnyt mutattak Geoanának, az említett televíziós párbajban fordult a kocka. A szociáldemokrata politikusnak egyből sikerült "ledolgoznia" korábbi előnyét szokatlanul dekoncentrált, halvány és erőtlen szereplésével, nem tudott ügyesen replikázni a vele ellentétben nagyon is elemében lévő Basescu érveire.

Basescu így elfoglalhatta második ötéves mandátumára szóló hivatalát, de több mint egy hónappal a nevezetes televíziós vita után Geoana felesége, Mihaela egy televíziós beszélgetésben kifejtette: szerint férje azért volt oly erőtlen az egyenes adás során, mert "energetikai támadások" érték a teremben, Basescu megbízásából állítólag valaki természetfeletti módon befolyásolta a szociáldemokrata jelöltet. Geoana maga is úgy nyilatkozott egy nappal később, hogy Basescu valóban alkalmaz ilyen embereket. Viorel Hrebenciuc, a szociáldemokrata párt kampányfelelőse csak olajat öntött a tűzre, amikor azt bizonygatta: nem véletlen, hogy az adás idején több demokrata párti vezető, köztük Basescu is ibolyakék ruhadarabokat viselt, hiszen csütörtök volt. Ez a nap ugyanis - mondta - az ezoterikában az "ibolyakék lángként" ismert szimbólum, a szín pedig a befolyásolásban segít.


Varázslók irányítják a román politikát?
Varázslók irányítják a román politikát?


Geoana politikai ellenfelei le is ütötték a magas labdát, nem győzve hangsúlyozni, hogy a szociáldemokrata jelölt azon a bizonyos csütörtökön nem ezoterikus erők miatt mondott csütörtököt, hanem azért, mert gyenge politikusnak bizonyult.
A hírtelevíziók mindazonáltal bemutatták azokat a kampány alatt készült felvételeket, amelyeken Traian Basescu látható egy titokzatos parapszichológusnak, Aliodor Manoleának a társaságában. Róla mondják, hogy "szemmel verte" a sorsdöntő televíziós vitán a szociáldemokrata jelöltet.

De ki is az az Aliodor Manolea?

Annyi biztos, hogy ugyanez az ember a 2007-es európai parlamenti választások előtti kampányban is felbukkant a felvételeken, de akkor éppen Geoana mögött. A szociáldemokrata politikusoknak azonban fogalmuk sincs, hogy kinek a megbízásából volt ott akkor a parapszichológus.

Ugyanez a Manolea a mostani elnökválasztási kampányban viszont már Basescut kísérte mindenhová. A lapok szerint mindenkit "rendreutasított", és úgy viselkedett, mintha a kormányőrségnek, a SPP-nek lett volna a tisztje. Az említett szerv illetékesei persze nem tudnak arról, hogy Manoleának bármiféle biztonsági megbízatása lett volna.
Így lett a "román Raszputyin" a média főszereplőjévé. Sever Voinescu, Basescu volt kampányszóvivője úgy fogalmazott, hogy az ország Burkina Faso szintjére süllyedt, ott ugyanis aki elveszíti a választásokat, azt hiszi, teknősbéka révén rontották meg.

Miközben a vízcsapból is ez a varázslásról szóló történet folyik, a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége éppen Bukarestbe érkezett. Tagjai másfajta varázslatot várnak a készenléti hitel következő részleteiért cserébe: Románia úgy csökkentse a közszféra kiadásait, hogy közben képes legyen állni a sztrájkolók ezreinek "csúnya nézését" is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: