2016-08-10 01:22:16• hírek • MTI

Megvan a negyedik magyar érem - az első ezüst

Drámai végjátékban ezüstérmet nyert a párbajtőröző Imre Géza a riói olimpián: a döntőben négytusos előnyről 15-14-re kikapott a dél-koreai Park Szang Joungtól.

A 2015-ös év világbajnoka a kolumbiai John Rodriguez és Boczkó Gábor 15-8-as, a kétszeres vb-aranyérmes észt Nikolai Novosjolov 15-9-es, valamint a világranglista-vezető francia Gauthier Grumier 15-13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a nála 21 évvel fiatalabb Park Szang Jounggal vívott.

A finálé résztvevői a Csillagok háborúja zenéjére vonultak be mintegy négyezer néző előtt a 3-as Karióka Aréna központi pástjához.

Imre két szép tussal indította az asszót, majd Park jó ütemű lerohanó támadása után három együttes találat következett. A dél-koreai ezt követően akkor szúrta meg a magyart, amikor éppen elhangzott az "állj" vezényszó, de még érvényes volt a tus. Megint Imre akciózott pontosan, a szünet pedig az ő 8-6-os vezetésénél következett. A második három percben Park 9-9-nél egyenlített, de a magyar párbajtőrözőt ekkor még nem lehetett megingatni, látványos találatokkal 13-9-re meglépett.

Ellenfelét hason, majd vállon szúrta, utána leguggolva ért el találatot. Parknak is bejött egy akciója, de aztán megint Imre volt gyorsabb és pontosabb. 14-10-nél már egészen közel volt a győzelem, a magyar vívó is így gondolhatta, mert aktívan be akarta fejezni az asszót. Csakhogy mindig a dél-koreai találatát jelző zöld lámpa gyulladt fel, s csakhamar 14-14 állt az eredményjelzőn. Egy tus döntött, és Park ekkor már eksztázisban vívott, a 15. találatot is ő adta, Imre pedig - az érte szurkolókkal együtt - nem tudta elhinni, hogy ez megtörténhetett.

"Volt nálam egy kis blokk." - nyilatkozott Imre Géza a végjátékról. - "Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, aztán megpróbáltam mást is, hátha egy kicsit megzavarom vele, abból lett a 14. találat, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be, s a végén még szerencsém sem volt, mert elszúrtam a karja alatt valahol."
"Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok..." - tette hozzá kesernyés mosollyal.

Imre Géza előzőleg az atlantai olimpián tudott egyéniben dobogóra állni, 20 éve harmadik lett. Közben csapatban ezüstöt nyert 2004-ben, Athénban.

Rióban ő szerezte a magyar küldöttség negyedik érmét. Előzőleg az ugyancsak párbajtőröző Szász Emese nyert, illetve győzött 400 méteres vegyes úszásban, majd pedig 100 méter háton Hosszú Katinka.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: