2010-12-07 16:14:00• hírek • MTI

Megvan a költségvetés

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és a bruttó össztermék (GDP) 4,4 százalékát kitevő államháztartási hiánnyal számol.

A bukaresti kabinet pénzügyminisztere, Gheorghe Ialomitianu jelentette be hétfőn a késő esti órákba nyúló kormányülés után, hogy a kabinet elfogadta a jövő évi büdzsé tervezetét, és azt a parlament elé terjeszti.

A költségvetés-tervezetben ugyanazok a sarokszámok szerepelnek, amelyekről a román kormány korábban megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Így a kormánynak az ez évre várható 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 4,4 százalékra kell csökkentenie, 2012-ben pedig 3 százalékos deficitet terveznek.

Ialomitianu elmondta, hogy a jövő évi költségvetés a személyi és a működési kiadások csökkentését irányozza elő, így 2011-ben is érvényben marad az az elv, miszerint a közszférában csak minden hetedik megüresedő poszt után lehet alkalmazni új embert, ami gyakorlatilag számos állami intézményben létszámstopot jelent.

A költségvetés-tervezet korlátozza a szociális kiadásokat és az állami szubvenciókat, másrészt növeli a beruházásokra és az európai támogatások lehívásához szükséges önrészre fordítandó összeget. A pénzügyminiszter közölte, hogy a jövő évben 35,1 milliárd lejt (8,2 milliárd eurót) fordítanak beruházásokra az idei 33,9 milliárd lej (8,03 milliárd euró) helyett.
A költségvetés-tervezet elfogadása mellett a kabinet újabb megszorító intézkedésekről is döntött. Így a felére csökkentette a gyermeknevelési szabadság időtartamát, amely a jelenlegi két év helyett január 1-től csak egy év lesz a következő évben szülő kismamák számára.

A kabinet emellett növelte azoknak a nyugdíjasoknak a számát, akiknek öregségi járandóságából levonják január 1-től az 5,5 százalékos egészségügyi biztosítási járulékot. Eddig ugyanis ez a járulékkötelezettség csak azokat terhelte, akik 1.000 lejnél (237 eurónál) magasabb nyugdíjat kaptak, a jövő évtől azonban azokra is kiterjed, akik 740 lejnél (175 eurónál) magasabb nyugdíjjal rendelkeznek.

Az intézkedést Cseke Attila egészségügyi miniszter jelentette be, aki szerint a döntés nyomán 1,4 milliárd lej (331,7 millió euró) többletbevételre számítanak az országos egészségügyi alapban.


Gheorghe Ialomitianu jelentette be: elfogadták a költségvetést
Gheorghe Ialomitianu jelentette be: elfogadták a költségvetést


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: