2016-03-22 17:37:37• hírek • Szatmár.ro

Megvan a helyhatósági választások menetrendje

A tanácsos- illetve polgármesterjelöltek április 11. és 26. között tehetik le jelentkezésüket a helyi választási irodáknál, május 6-án pedig elrajtol a hivatalos választási kampány! Június 5-én lehet majd voksolni, a hivatalos eredményeket pedig 6-án fogják kihirdetni.

Kedden vált véglegessé és hivatalossá az idei helyhatósági választások menetrendje. Ennek értelmében március 28-án alakul meg a választások lebonyolításáért felelős Központi Választási Bizottság.

A választáson résztvevő pártoknak, szervezeteknek, politikai szövetségeknek április 6-ig kell leadniuk az általuk használt pontos megnevezést és logót. Április 11. és 26. között kerül sor a jelölések leadására, a végleges listát pedig május 4-én hirdetik ki. Május 6-án aztán megkezdődik a hivatalos választási kampány, ami június 4-ig tart.

Eközben május 26-án zajlik majd a szavazólapok kinyomtatása.

Június 5-én reggel 7 órától 21 óráig lehet majd szavazni, a megyei választási irodáknál június 6-án számlálják meg a szavazatokat és valószínűleg a déli-délutáni órákban hozzák majd nyilvánosságra a hivatalos eredményeket is.

Az idei helyhatósági választásokon egyedül a polgármesterekről döntenek a választók közvetlen szavazáson. A megyei tanácselnököt a megyei tanácsba bejutott tanácsosok választják majd ki maguk közül. Az RMDSZ színeiben Pataki Csaba vállalná fel a tanácselnöki feladatokat, a PNL színeiben Romeo Nicoara lenne elnök és úgy tudjuk, hogy a jelenlegi megyei tanácselnök Adrian Stef is maradna a pozícióban. Persze minden a megszerzett tanácsosi helyektől, illetve a politikai alkuktól függ...

Szatmárnémetiben a polgármesteri tisztségért indulni fog a jelenlegi polgármester Dorel Coica. Kihívói az RMDSZ részéről Kereskényi Gábor, a PNL részéről Adrian Cozma, míg az UNPR részéről Ioan Opris a jelölt. Az NDF Ressler Stefant indítaná, de még tárgyalnak az RMDSZ-szel, a Népi Mozgalom Pártja pedig az egykori polgármestert, Horea Andercót ültetné vissza a városvezetői székbe. Egyetlen napig úgy tűnt, hogy egy független jelölt is harcba száll a polgármesteri székért: Mircea Deac egyik este bejelentette a Facebookon az indulását, rá egy napra pedig, hogy visszalép. A legfrissebb polgármesterjelölt Adelin Ghiarfas, aki hétfőn jelentette be, hogy a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) színeiben indul a választásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: