2019-07-30 11:18:24• hírek • Nagy Tímea

Megvalósult tervek és számtalan programlehetőség a Borókagyökér Egyesületnél

Mozgalmas hónapokat tudhatnak maguk mögött és izgalmas időszaknak néznek elébe a borókagyökeres hagyományőrzők.

A magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett a Csoóri Sándor Alap program támogatására. A szatmárnémeti egyesület sikerrel pályázott a „tárgyalkotó” kategóriában. Ennek köszönhetően nem csak szakmai továbbképzéseket és táborokat tartottak, hanem az ezekhez szükséges helyiségeket is korszerűsítették és berendezték.

 

A támogatásokból fafaragó, fazekas, bútorfestő, nemezes, szövő és barkács-kosárfonó műhelyeket alakítottak ki téli-nyári használatra, továbbá szekrényeket, asztalokat, szerszámokat vásároltak. A szakmákként tagolt, polcrendszerekkel és tárolókkal berendezett termek lényegesen megkönnyítik a munkát a mesterek számára az egyéni és a csoportos tevékenységek alkalmával egyaránt. A téliesítésnek és a fűtésnek köszönhetően a hideg idő beálltával sem áll le a kézműves foglalkozás.

 

 

A lépésház tornácának befedésével lényegesen megnőtt a befogadóképesség, és új felhasználási lehetőségek nyíltak meg a szervezet számára: a némileg zárt, fedett területen esőben is tarthatnak kiállításokat, gasztronómiai programok alkalmával védettebb helyen készíthetőek elő a fogások, nagy létszámú látogató vendéglátására kiválóan alkalmas a hosszú, széles terep, ugyanitt esőben is tarthatóak kültéri kézműves foglalkozások, népzenei oktatás és más, közösségi programok.

 

Szejke Judit, az egyesület vezetője elmondta, hogy a Csoóri Sándor Alapból finanszírozott fejlesztéseknek köszönhetően, egyszerre 2-3 tábort vagy képzést is tarthatnak egyszerre a tanyán, mivel van elég helyük és felszerelésük több kisebb csoport egyszeri foglalkoztatására. Ennek a mesterek is örülnek, hiszen nem kell sorsot húzni, ki mikor jöhet a fiatalokkal kézműveskedni „Borókáékhoz.” Az eszköz jellegű beruházások mellett jutott bőven támogatás képzések, táborok és események szervezésére is – tette hozzá Szejke.

 

 

„Azzal, hogy több a hely és korszerű a felszereltség, megsokszorozódott az eseményeink száma. Idén már túl vagyunk egy márciusi batik technika és textilfestő kezdő tanfolyamon Makoldi Gizóval, sajtkészítő tanfolyamon és megszerveztük a Remény fája kulturális eseményét is. Tavasszal még fazekas mesterkurzust is tartottunk. Nyáron indult a szövő képzés kezdőknek, sor került a Szatmári Szilke fazekastalálkozóra és konferenciára, sokan regisztráltak a néptáncoktatói tréningünkre is, illetve a tűzzománc alkotótáborba. Ezer kötés köt egybe címmel tartott több napos előadássorozatot Petar Ilijin mester, majd a kisebbeké volt a placc, alkotótábort tartottunk a 8-12 éves korosztálynak. Volt két képzésünk, melyet óvó nénik számára szerveztünk Népi játszóházvezetői tanfolyam címmel. Erre 134 pedagógus jött el.

 

A legutóbbi kezdeményezésünk kiváltképp jól sikerült: egyszerre három táborunk futott a borókagyökeres szervezésben. 14-18 éves ifjak alkotótábora, kosárfonó tanfolyam és tábor, továbbá batik technika és textilfestő tábor várta a beiratkozókat. Igaz, az elején három csapat vett részt az itt-ott tartott foglalkozásokon, ez azonban 1-2 nap alatt megváltozott, és elmondható, hogy a résztvevők legalább két-három hagyományos mesterséget kipróbáltak. A végén kiállítást szerveztünk a lépésház fedett teraszán, s közös ebéddel zártuk a hetet ugyanott.” - mesélte a szervezet elnöke.

 

 

A felsorolásnak itt még koránt sincs vége. A Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően olyan különleges szövőszékekre és szövőműhelyekre tehettek szert Borókáék, melyekkel elvétve találkozhatunk manapság. Takács-, szőnyeg-, gyorsvetélős-, álló- és fekvő- módozatokkal is megismerkedhetünk náluk. Azért pedig, hogy mind elférjenek a nekik szánt helyiségben, az egyesület szakemberek segítségével próbálja őket felújítani, és némileg egyszerűsíteni.

 

A támogatásokból futott faültetésre is. Olyan fajokat telepítettek egy ligetbe, melyeket több célra is hasznosíthatnak a későbbiekben. Ilyen a nyírfa, a platán és a hárs. Emellett 1000 négyzetmétert venyigével ültettek be, hogy a kosárfonó mestereik számára, illetve a foglalkozásokhoz saját alapanyagot biztosíthassanak.

 

 

Az őszi és a téli események körvonalazódni látszanak. Szejke Judit ekképp számol be a jövőbeli tervekről: „Idén megszervezzük a népviselet készítő tábort, lesz szövőtábor, fazekas mesterkurzus. Népi játék kalendárium címmel ismét az óvó néniket és a tanító néniket szeretnénk képzésre hívni, és népdal oktatói tréning is lesz, szintén a számukra. Október 12-én megtartjuk a Hagyományok Napját, azaz a Kolbásztérinbábát, november hetedikén a citeratalálkozót. A kisebbek számára egy napos programként többek között a Szüreti játékok, a Márton napi mulatság, és az Adventi kézműves délután nyújtanak kreatív kikapcsolódási lehetőséget.”

 

A Borókagyökér Egyesület és hagyományőrző mesterei számára nélkülözhetetlen segítséget jelent a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által hirdetett Csoóri Sándor Alap támogatása. Köszönetüket ez úton tolmácsoljuk.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: