2019-09-29 09:34:42• hírek • Bajnai Botond

Megvalósult álom: Megnyílt az atyai ökolabirintus

Szombat reggel megnyitotta kapuit az atyai Kentaur Szabadidőközpontban létrehozott, több mint 80 000 pillepalackból készített ökolabirintus.

Ezúttal is bebizonyosodott mekkora sikert lehet elérni közös összefogással: 75 tanintézmény járult hozzá odaadó munkával, hogy megvalósulhasson az Újrahasznosítás labirintusa, melynek az atyai Kentaur Szabadidőközpont biztosított területet.

 

A nagyszabású kezdeményezést a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közösen hirdette meg a 2018–2019-es tanévben, a résztvevő tanintézmények feladata pedig nem volt más, mint 4 méter hosszú, és 1.8 méter magas kerítéselemek gyártása, dróthálóra felfűzött műanyagflakonok felhasználásával.

 

A 75 iskola és óvoda hatalmas lelkesedésének köszönhetően 138 ilyen kerítéselem készült el az elmúlt tanév során, amelyhez 82 800 pillepalackot használtak fel a diákok. A kerítéselemek teljes hossza elérte az 552 métert, a felhasznált palackok súlya pedig elérte a 4,15 tonnát.

 

Az elkészített kerítéselemekből az elmúlt hónapok során megkezdődött annak a labirintusnak az megépítése, melynek közepén egy fából készült kilátó található, hogy azok, akik elérnek az útvesztő közepébe, a magasból csodálhassák meg a környéket.

Szombat reggel 10 órakor eljött a várva várt nap, megnyitotta kapuját a vidéken egyedülálló létesítmény. A megnyitó ünnepségen szép számban vettek részt az érdeklődők.

 

Az eseményen jelen volt Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Radu Roca, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség aligazgatója, Călin Durla főtanfelügyelő, dr. Boér Noémi, a szabadidőközpont tulajdonosa, a projekt elsőszámú mecénása, Alexandru Diboș, az aranyosmeggyesi Alu Menziken Kft képviselője (a szóban forgó vállalat 1000 méter dróthálóval támogatta a kezdeményezést), Găman Mihai pusztadaróci polgármester, Pop Stelian az Erdészeti Igazgatóság munkatársa, valamint sokan, a projektben résztvevő tanintézmények diákjai közül.

 

Elsőként Békéssy Erzsébet köszöntötte a jelenlévőket, majd pár mondatban beszámolt a projekt lebonyolításának részleteiről.

 

Elmondta, a legjobban teljesítő 10 iskola lehetőséget kap egy ópusztaszeri kirándulásra is, hogy megtekinthessék az ottani öko-élményparkot, melyben egy hasonló, bár jóval nagyobb labirintus várja majd a diákokat.

Radu Roca ezután gratulált a kezdeményezéshez, és elmondta, mekkora büszkeséggel tölti el, hogy Szatmár megyében évről évre ilyen remek projekteket sikerül megvalósítani a tanintézmények jóvoltából, hiszen ha visszaemlékszünk, egy évvel korábban a „Millió kupak, millió mosoly” nevet viselő kezdeményezés jóvoltából a rekordok könyvébe is bekerült a város.

 

Az idei megmozdulást is egy hasonlóan értékes projektnek nevezte, hiszen a diákoknak köszöntően most ez a 80 000 pillepalack nem a vizekbe, vagy az erdőkbe került, nem köztéri szemétként végezték, hanem hasznos célt töltenek be, a megye pedig egy, a környéken egyedülálló létesítménnyel gazdagodott.

 

A rendezvény során átadták az év iskolája címet is, a George Emil Palade Élelmiszeripari Szakközép érdemelte ki a szervezők eme kitüntetését, hiszen ők készítették el a legtöbb kerítéselemet a labirintushoz, szám szerint 7 darab, 28 méteres elemet tudtak előállítani.
Második és harmadik helyen a szatmárnémeti Lucian Blaga Általános Iskola és a Tasnádi Általános Iskola végeztek 6-6 darab, 24 méter hosszúságú kerítéselemmel.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: