2015-02-26 16:44:24• hírek • Szatmár.ro

Megvalósíthatósági tanulmányok lesznek - már csak a pénz a kérdés

Számos pontban döntöttek a Városi Tanács tagjai a csütörtöki rendes havi ülésen. Elfogadták a megvalósíthatósági tanulmányát az Ostrovului utcán található egyik tömbház lakásainak szociális lakásokká való alakításának és a Német Líceum egyik épületének felújítására is. A tanácsosok számos kellemetlen kérdéssel fordultak a polgármesterhez - hiába.

Az "Egyebek" ponttal összesen 29 határozattervezet megvitatása szerepelt a csütörtöki tanácsülés programjában, ám több is lekerült a napirendről Radu Roca alpolgármester kérésére.

A tanácsosok megszavazták többek között, hogy kiértékelik az Északi Színház, a Dinu Lipatti Filharmónia és a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ elmúlt évi tevékenységét. Ezzel kapcsolatban Butka Gergely szólalt fel, aki kérte, hogy a kiértékelést végző bizottságok odafigyelve végezzék a munkájukat. A tanácsos a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ munkájával elégedetlen: "Emelni kellene a kulturális élet színvonalát, színesebbé tenni az eseményeket. Példát vehetnénk akár Nagybányáról, Kolozsvárról de akár Nagykárolyról is."

Egy új tervezet is napirendre került: költségvetés-módosítással a Közterület-fenntartó Szolgálat konténerek vásárlását tervezi, hogy ezekben kerüljön sor a húsvéti bárányok vágására. Adrian Albu kijelentette: jó kezdeményezésről van szó, hiszen a konténerek ára két éven belül megtérül, a húsvéti időszakon kívül pedig más felhasználási módja is lenne ezeknek.

A tanácsosok megszavazták azt a tervezetet is, amely alapján elkészülhet a megvalósíthatósági tanulmány az egyik Ostrovului utcai tömbház átalakítására. Ebben szociális lakásokat alakítanának ki. Szintén elfogadták  a Johann Ettinger Német Nyelvű Líceum egyik épületének felújítását célzó megvalósíthatósági tanulmány elkészítését is.

"Valamikor a 2000-es években volt egy megállapodás a román és a német kormány között, miszerint támogatni fogják a német nyelvű oktatást Romániában. Most újra előkerült ez az ügy, tekintve, hogy a német kisebbségből származó elnöke lett Romániának. Megszavaztuk a megvalósíthatósági tanulmányt, a román kormány ugyanis ígéretet tett arra, hogy finanszírozást fog biztosítani erre" - magyarázta Magyar Lóránd, az RMDSZ frakció elnöke.

Össztűz Dorel Coicára

Az RMDSZ és a PNL frakció tagjai az Egyebek pontnál kényelmetlen kérdéseket tettek fel Dorel Coicának - illetve tettek volna, mert ő a gyűlés végeztével elhagyta a termet.

Így nem tudott válaszolni Cosmin Ratiunak, aki felvetette: a polgármester sokat ígért - egyebek mellett azt, hogy ha a tervei 30 százalékát nem tudja megvalósítani, lemond a tisztségről. "Az ígéretek 10 százaléka sem valósult meg" - mondta a tanácsos.

Maskulik Csaba elégedetlenségének adott hangot a polgármester legutóbbi sajtótájékoztatója kapcsán, amikor az RMDSZ-frakciót azzal vádolták, hogy ellehetetlenítették az Olimpia focicsapat működését azzal, hogy kevesebb pénzt szavaztak meg a költségvetésben nekik, mint korábban. "Az Olimpia a Megyei Tanácstól most kapott 400 ezer lejt, tőlünk 300 ezret, így van miből működniük" - mondta.

Maskulik azt a furcsa helyzetet is felvetette, hogy egyik ismerősének 100 lejért adtak bérbe egy parkolóhelyet, amely még el sem készült - ez ügyben Bozai Voda Cristian, a Közterület-fenntartó vezetője ígéretet tett: kivizsgálja az esetet.

Szőcs Péter a Castanilor utca lakóinak nevében szólalt fel: munkálatok folytak az utcában, minek következtében földhalmok maradtak az úton. Ennek elszállítását kérték, de választ nem kaptak.

Nits János nyolc kérdéssel fordult - illetve fordult volna - a polgármesterhez: mindenik a Pannónia Hotel épületével kapcsolatos volt. Egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy hány alkalommal büntették meg a tulajdonost az épület folyamatosan romló állaga miatt. Arra is kíváncsi volt, hogy van-e a Polgármesteri Hivatalnak valamiféle stratégiája az épület visszaszerzésére vagy felújítására? A városfejlesztési stratégiában ugyanis erről egy szót sem írtak...

Nits arra is kíváncsi volt, hogy a lakónegyedekben lebontott 1900 garázs helyére hogyan fog a beígért 5 ezer parkolóhely kerülni, amikor a bontásokkal matematikailag csak 200 autóval többnek szabadul fel hely.

Doina Fehér kérte, hogy szemetes kosarakat helyezzenek el a Ion Creanga Általános Iskola környékén, ugyanis ott alig találni ilyeneket.

Adrian Albu szóvá tette a polgármester új városközponttal kapcsolatos terveit is. "Annak idején sok pénzbe került a felújítás, nem kellene újra sok pénzt áldozni erre. Inkább a karbantartás lenne a fontos."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: