2016-05-03 19:36:37• hírek • Kocsis Zoltán

Megvalósítható, reális programmal rukkolt elő az RMDSZ

A Pannónia-szálló megvásárlása, parkolóház építése, a régi városközpont rehabilitálása, beruházó-csábító intézkedések, házépítési támogatás fiataloknak, hazatérést bátorító ösztöndíj egyetemistáknak, a helyi rendőrség reformja - Kereskényi Gábor és csapata több merész programponttal készül a választásokra.

A városi konzultációnak köszönhetően Szatmárnémeti lakóival közösen készítette el választási programját az RMDSZ, hangsúlyozta Kereskényi Gábor polgármester-jelölt a keddi sajtótájékoztatón. „Itt az ideje a konkrét, realista, megvalósítható programoknak!", jelentette ki Kereskényi. „Örülünk, hogy számíthatunk a Német Demokrata Fórum és a Magyar Polgári Párt támogatására. Ki merem jelenteni, nekünk van a legfelkészültebb, legerősebb csapatunk", tette hozzá.

Az RMDSZ tíz pontban foglalta össze választási programját, az ezeket tartalmazó füzet magyar és román nyelven is megtalálható.

„Az elmúlt négy évben csak az előző városvezetés által megkezdett beruházásokat sikerült befejezni. A városban a káosz az úr, semmi újjal nem tudtak előrukkolni, a metropolisz-övezet csak papíron létezik, nincs gazdája a városnak", fogalmazott Kereskényi. A polgármester-jelölt elmondta, terveiben szerepel az olyan övezetek, mint a Pirosberek vagy a Nagyberek rendezése.

„Célunk, hogy megvásároljuk a Pannónia-szállót és visszaadjuk a városközpont régi pompáját. Uniós támogatással rehabilitálni szeretnénk a történelmi, szimbolikus épületeinket. Komoly terveink vannak az új központtal is, szeretnénk minél inkább eltörölni a kommunista jellegét. Garantálom, hogy megszerezzük a szükséges forrásokat a sportcsarnok és az uszoda megépítéséhez és mindent megteszünk annak érdekében, hogy felkutassuk a forrásokat az újabb Szamos-híd és a kerülőút megépítéséhez is", vázolta fel elképzeléseit Kereskényi.

Az RMDSZ polgármester-jelöltje ígéretet tett a közművesítési munkálatok összehangolására, a kanális tetők szintbehozására, a járdák modern technológiákkal való építésére.

A közbiztonsággal kapcsolatban Kereskényi elfogadhatatlannak tartja, hogy a helyi rendőrség bírságainak 80%-át közúti kihágásokért állítja ki. „A helyi rendőrség elsődleges feladata a rend, a biztonság megőrzése kell legyen!", jelentette ki. Éppen ezért komolyabb figyelmet igyekszik fektetni majd a helyi rendőrség tagjainak felkészítésére, az állomány fiatalítására. A polgármester-jelölt tervei között szerepel a térfigyelő kamerák számának megnégyszerezése, a közvilágítás bővítése, a tömbházak kaputelefonokkal való felszerelése és a környezetvédelmi rendőrség újbóli életre keltése.

„Jelenleg Szatmárnémeti a legkevésbé vonzó a beruházók számára a régióban!", vázolta fel a kiábrándító valóságot Maskulik Csaba. „Ha ezen nem tudunk változtatni, ha nem tudunk beruházókat idecsábítani, ha nem tudjuk megfizetni szakembereinket, akkor további elszegényedés és a lakosság elöregedése vár ránk", tette hozzá. A tanácsos-jelölt kiemelte, a megyeszékhely bevételeinek 65%-a az alkalmazottak fizetéséből származik, éppen ezért nagyon fontos az újabb munkahelyek teremtése. Ehhez azonban elengedhetetlen a szakemberek képzése, a „szakma becsületének visszaadása". A tervek között szerepel új ipari park megnyitása, de a jelenlegi ipari területek infrastruktúrájának rehabilitálásáról sem feledkeztek meg. „Ha elkészülne végre a kerülőút, akkor a repülőtér és az ipari park közelében logisztikai központot lehetne létrehozni", mondta Maskulik, aki szerint „a vállalkozói szféra felé nyitott közigazgatásra van szükség".

Az infrastrukturális fejlesztésekről beszélve Günthner Tibor emlékeztetett a korábbi megvalósításokra (ipari park, vasúti felüljáró) és egy gyalogos híd fontosságát szorgalmazta. Az RMDSZ programjában szerepel legkevesebb egy parkolóház építése saját forrásokból, de a Transurban gépparkjának további frissítése is és szigorúbb eljárást ígér a szabálytalanul, kaotikusan parkolókkal szemben is.

„Modern, XXI. századi közszolgáltatásokat szeretnénk a jelenlegiek helyett, amelyek sokszor mintha a lakosság ellen lennének és nem a szükségleteiket szolgálnák ki", ismertette a további programpontot Ressler Stefan. Szerinte a közszolgáltatásoknak átláthatónak és hatékonynak kell lenniük. Ígéretet tett a lakónegyedekbe kihelyezett munkapontok kialakítására, a 18.00 óráig tartó munkaprogram bevezetésére, az online-ügyintézés bővítésére.

A „Szatmár hazavár!" nevet viseli az RMDSZ-csapat talán egyik legmerészebb és legígéretesebb programja. Az elképzelés szerint a friss házas fiatalok 3-5 ár nagyságú területeket igényelhetnének az önkormányzattól azzal a feltétellel, hogy két éven belül elkezdik az építkezést és tíz évig ott is laknak. A területet tíz év után megvásárolhatnák, ismertette Szejke Otília.

Magyar Lóránd szerint fontos a kulturális stratégia újragondolása, ahol a „minőségi rendezvények minél kevesebb közpénz felhasználásával" elvet kellene követni. Sajnálatának adott hangot, hogy a jelenlegi vezetésnek nem sok tanintézmény épületét sikerült rehabilitálnia, ezen változtatni kell, mondta. Változtatni kell a sportfinanszírozás stratégiáján is, „a jelenlegi vezetés ugyanis nem tudja különválasztani a versenysportot a tömegsporttól. Utóbbinak az önkormányzat meg kell teremtse a feltételeit, előbbi viszont eredményorientált kell legyen. Jelenleg viszont azt látjuk, hogy a hagyományos sikersportágainkat is elsorvasztják", jelentette ki. A tanácsos-jelölt szerint az olyan szabadidő-zónákat, mint a Szamos-part vagy a Sárerdő Arad vagy Nagyvárad mintájára kellene rehabilitálni és kihasználni.

„A virágok városa voltunk még néhány éve, most pedig a gödrök városa lettünk!", vázolta fel a helyzetet Butka Gergely is. A tanácsos-jelölt az elhagyatott területek karbantartása, a kerékpárutak fontossága mellett egy igen érdekes elképzelésre is felhívta a figyelmet. „Ha más városban működik, nálunk miért nem működne?Fiatal, tehetséges egyetemistákat szeretnénk ösztöndíjjal támogatni, azzal a feltétellel: amint végzett tanulmányaival, hazatér és itthon kamatoztatja tudását!" Butka kilátásba helyezte az egykori Victoria mozi épületének megvásárlását, ahol - „a fiatalok felvetésének eleget téve" - ifjúsági központot hozhatnának létre.

„Célunk, hogy visszaadjuk Szatmárnémetinek régi, polgári fényét. Azt szeretnénk, hogy négy év múlva elmondhassuk: büszkék vagyunk, hogy szatmáriak vagyunk", foglalta össze az elhangzottakat plasztikusan Kereskényi Gábor, az RMDSZ polgármester-jelöltje.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: