2013-02-20 18:02:51• hírek • Szatmár.ro

Megvalósítások és tervek az egészségügyben

Évértékelő sajtótájékoztatót tartottak szerdán a Szatmár Megyei Kórházban.

Sajtótájékoztató keretében értékelték az elmúlt év megvalósításait illetve beszéltek a 2013-as tervekről a Szatmár Megyei Kórházban megtartott sajtótájékoztatón, amelyen rész vett Marc Adrian menedzser, Mare Paula orvosigazgató, Opriş Gabriela ellátási igazgató és Pal Nicolae Mircea gazdaságit igazgató – mellett a megyei önkormányzat elnöke és alelnöke, Stef Adrian és Govor Mircea.

A tavalyi esztendő első és talán legfontosabb lezárult projektje a Szatmár Megyei Kórház új sürgősségi osztályának elkészülte volt. Kétéves, komoly munkát követően, a tavaly februárban átadták a Szatmár Megyei Kórház új, korszerű sürgősségi osztályát. Az európai standardoknak megfelelő épület több mint 1600 négyzetméternyi alapterületen szolgálja ki a bajba jutott pácienseket. A beruházást 2 023 000 lejjel a megyei tanács, 3 és fél millió lejjel pedig az egészségügyi szaktárca támogatta.

Egy éve már, hogy korszerű műtőkben hajthatják végre a beavatkozásokat a pácienseken a Szatmár Megyei Kórház sebészei, a Régi Kórházban működő onkológiai osztály páciensei pedig modern termekben gyógyulhatnak.

A műtők modernizálásra a Szatmár Megyei Kórház a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházzal közös pályázata révén kerülhetett sor, melynek célja korszerű műtőblokk kialakítása volt megyeközpontunkban, a magyarországi partnernél pedig laparoszkópos műtétekre alkalmas központ létrehozása. A pályázat révén nyert 900 ezer euróból nemcsak megújultak, de modern orvosi eszközökkel is felszerelték a két szatmári műtőt.

Új osztállyal bővült ugyanakkor a Szatmár Megyei Kórház: több mint ötéves várakozást és előkészítést követően megalakult az érsebészet, amely az intézmény harmadik emeltén kapott helyet. A Szatmár megyei és környéki szív- és érrendszeri betegségekkel küszködő pácienseknek nem kell már például a debreceni klinikát felkeresniük és több ezer eurót fizetniük a beavatkozásokért, hiszen mindez itthon, Szatmárnémetiben is megoldható.

A bemutatott eredményeket áttekintve kijelenthetjük: mindenik Csehi Árpád egykori megyei tanácselnök kezdeményezésére valósult meg.

Megvalósítások és tervek a szatmári egészségügyben

- A célunk a 2013-as esztendőben a már megkezdett pályázatok kivitelezése és újak gyakorlatba ültetése. Hogy csak néhányat említsek, a megyei kórház mindkét épületének, a réginek és az újnak is megoldjuk a hőszigetelését, a neurológiát és a szemészetet átköltöztetjük az újkórházba. Kicseréljük a régi, 1972-ben beüzemelt lifteket, felújítjuk a kórházi parkolót és udvart, de egy újabb emelettel kibővítjük a sebészetet is, hiszen itt óriási szükség van még nagyobb hasznos, használható területre, hogy optimálisan tudjon működni - foglalta össze dióhéjban a célokat a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

A javuló egészségügyi ellátással pedig az emberek mentalitásán is változtatni kell, úgy a kórházi személyzetén, mint a páciensekén. Természetesen egy-egy vizsgálat alkalmával minden beteg első akar lenni, de a személyzethiány miatt ez az orvosoknak is nagyon nehéz. „Megértőbbek kell legyünk egymással, mind emberek vagyunk, mindannyiuknak az egészsége a legfontosabb. Ahhoz, hogy zökkenőmentesebben működjön a kórházi ellátás mindkét részről több megértésre és odafigyelésre van szükség" - fejtette ki az önkormányzati vezető.

Azt is elmondta, a szatmáriaknak tudniuk kell, hogy kiváló szakorvosaink vannak, akiknek szakmai felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tíz százalékuk országos szakbizottságok tagja, de nem egy komoly kutatómunka is zajlik a betegellátás mellett a kórházban. Emellett pedig az infrastrukturális fejlesztésekkel a szatmári egészségügy színvonala elindult a jó irányba, az uniós standardok felé. Azt szeretnék, ha a betegek is tudnák, megfelelő ellátásban részesülnek itthon is, nincs szükség arra, hogy más megyék vagy országok egészségügyi ellátását vegyék igénybe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: