2013-12-20 14:50:32• hírek • MTI

Megválasztották a közszolgálati televízió vezetőjét

A parlament megválasztotta a közszolgálati televízió (TVR) ideiglenes elnök-vezérigazgatói tisztségébe a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Stelian Tanase politológus-publicistát pénteken.

A koalíciós pártok között feszültséget okozott, hogy kedden a szociáldemokrata képviselők távolmaradása miatt nem kapta meg a kinevezéséhez szükséges minősített többséget a bukaresti parlamentben Rares Bogdan televíziós újságíró, a PNL korábbi jelöltje.

Miután a szociáldemokraták által kifogásolt Bogdan visszalépett, és a liberálisok Tanaset jelölték, a szociáldemokraták is mozgósították képviselőiket a pénteki szavazáshoz, hogy a koalíció működőképességét bizonyítsák.

Tanase a szükséges 291 helyett 405 támogató voksot kapott. A szavazáson a jobbközép ellenzéki Demokrata Liberális Párt nem vett részt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói támogatták a jelöltet. Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a parlamenti szavazás előtt úgy nyilatkozott, hogy Tanase elfogadható jelölt. Hozzátette: a sajtóban megjelent híresztelések ellenére, az RMDSZ sem a Szociáldemokrata Párttal (PSD), sem a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) nem tárgyalt az aktuális parlamenti többség összetételének megváltoztatásáról.

A koalíciós feszültségek közepette az egyik román hírportál a héten azt írta: a szociáldemokraták megkeresték az RMDSZ-t, hogy felmérjék egy új - a liberálisok nélküli - kormánytöbbség kialakításának lehetőségét, de ezt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-nek cáfolta.

A TVR korábbi elnök-vezérigazgatója, Claudiu Saftoiu múlt kedden mondott le, a televízió igazgatótanácsát pedig a parlament leváltotta. Ilyen körülmények között Stelian Tanase egyelőre ideiglenes megbízatással, fél éves mandátummal került a TVR élére: addig a bukaresti parlamentnek meg kell választania a TVR új igazgatótanácsát és ez a testület jelöli majd ki saját soraiból a közszolgálati televízió új elnök-vezérigazgatóját.

Tavaly nyár óta a súlyos anyagi gondokkal küzdő TVR-ben 30 százalékos leépítést hajtottak végre: 980 embert bocsátottak el a köztévétől, amelynek így 2340 alkalmazottja maradt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: