2019-08-23 06:09:30• hírek • Bede Emőke

Megvakított egy gyereket a lézeres mutató, vizsgálatot rendelt el a fogyasztóvédelem

Megdöbbentő eset történt július végén Romániában: egy 10 éves kisfiú véglegesen elvesztette látását azt követően, hogy egy elsőre ártalmatlannak tűnő játékkal, egy pointer néven is ismert lézeres mutatóval közvetlenül a szemébe világított. Az eset bekerült az országos médiába, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) pedig hivatalból eljárást indított.

Az augusztus 2. és 9. között zajló országos ellenőrzés során a hatóság a Magurelében található Atomfizikai Intézet lézertechnológiával foglalkozó osztályával működtek együtt, így a veszélyes eszközök kiszűrését megbízható szakemberek is segítették. A kontroll során olyan lézeres mutatókat kerestek a fogyasztóvédelem munkatársai, melyek a RAPEX-rendszer szerint még megfelelő használat mellett is veszélyesek lehetnek a felhasználók egészségére.


Az ANPC munkatársai az egy hét alatt nem kevesebb mint 305 céget ellenőriztek, melyek közül 108 esetben tapasztaltak eltéréseket. Az előírásoknak nem megfelelő lézeres mutatók száma 18 066 volt, és 17 891-ről az is kiderült, a RAPEX adatbázisában veszélyesként van feltüntetve. A célirányos akció során 43 írásbeli figyelmeztetést és 72 pénzbírságot osztottak ki az ellenőrök, utóbbiak összértéke elérte a 527 000 lejt. A veszélyesnek ítélt eszközöket a hatóság azonnali hatállyal levette a polcokról , további 175 pointer esetében pedig csak a tájékoztató volt hiányos. Ezek a megfelelő kiegészítés után visszakerülhetnek az üzletekbe – közölte a fogyasztóvédelem.


Veszélyesnek ítélt lézeres mutatókra Bukarestben és az ország további 24 megyéjében (Iasi, Bákó, Neamt, Vaslui, Szucsáva, Krassó-Szörény, Hunyad, Kolozs, Bihar, Beszterce-Naszód, Szatmár, Brassó, Galati, Konstanca, Tulcea, Dambovita, Arges, Ialomita, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt és Ilfov) bukkantak.


„Fontos kiemelni, hogy az ezen lézeres mutatókban rejlő veszélyt a csomagoláson feltüntetett és a valóságban, szakemberek által mért teljesítmények közötti különbség adja. Emlékeztetek mindenkit, hogy ezek a mutatók nem játékok, a csomagoláson fel is van tüntetve, hogy használatuk gyerekeknek tilos. A felnőtteknek pedig azt ajánljuk, olvassák el a csomagoláson található tájékoztatót, hiszen az eszközök bármelyik korosztály számára veszélyesek lehetnek” - nyilatkozta Horia Miron Constantinescu, a hatóság elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: