2010-10-01 16:23:26• hírek • Szatmár.ro

Megünnepelték az idősek napját

Az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából aprósüteménnyel és üdítővel várta betérő tagjait a Szatmár megyei nyugdíjasok önsegélyező pénztára, a Caritas pedig Máramarosszigeten ünnepelt.

A demográfiai adatok szerint jelenleg a Földön körülbelül hatszázmillióra tehető az idősek száma, az elkövetkező húsz évben pedig számuk megkétszereződik.

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, 1999-ben pedig hasonló elnevezésű éves rendezvénysorozatot tartottak. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, valamint az idősöket visszaintegrálják a gazdaságba. Európában az aktív munkaerő csökkenése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap az idősek foglalkoztatása, ezzel is pótolva a munkaerőhiányt valamint segítve a teljes értékű élet fenntartását.

A világnap alkalmából Szatmár megyében is több településen szerveztek kis ünnepséget, illetve figyelmességekkel igyekeznek az időseknek kedveskedni.

 

A Szatmár megyei nyugdíjasok önsegélyező pénztára (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor) ezért például a pénteki nap folyamán süteménnyel és üdítővel várta az időseket. Azok a szatmáriak, akik pénteken betértek a pénztárhoz, megpihenhettek a terített asztalnál, aprósüteményt fogyaszthattak és beszélgethettek is - ezzel próbáltunk segíteni, szebbé tenni a napjukat ezen a napon - magyarázta az intézmény vezetője, Lucian Marisca.


Idősek Napja


Az önsegélyező pénztár egyébként jelenleg több mint tízezer tagot számlál, közülük naponta több százan is megfordulnak az intézményben.

Október 1-én, az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából a Szatmárnémeti Caritas Szervezet idén Máramarosszigeten rendezte meg a hagyományos ünnepségét. A szervezet keretein belül működő Nappali fogalkoztató központokba járó idősek táncokat és dalokat adtak elő kortársaik szórakoztatására, majd a napot egy közös bállal zárták. A rendezvényen több mint 300 idős vett részt.


Idősek napja a Caritas-al
Idősek napja a Caritas-szal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: