2018-11-27 11:36:38• hírek • Bede Emőke

Megújultak a Szamos-töltés lépcsői

Közel másfél hónappal ezelőtt számoltunk be arról a régóta várt hírről, hogy megkezdték a Szamos mentén futó töltésen kiépített lépcsők rehabilitációját.

Nos, a várakozás a végéhez ért, a Szamos-töltés lépcsőinek felújítása befejeződött. Eltűntek az ütött-kopott, biztonságosnak egyáltalán nem mondató lépcsőfokok, ezek helyét pedig egy könnyebben járható, korláttal is ellátott lépcsőzet vette át.

Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az előző havi tanácsülésen a kerekasztal körül helyet foglaló tagok elé került a töltés felújításáról szóló megvalósíthatósági tanulmány és az ehhez kapcsolódó technikai és gazdasági mutatók dossziéja. Akkor a projektet egységesen pozitív elbírálásban részesítették.

Az EU-s forrásokból finanszírozott projektben közel  60 000 négyzetméternyi földterület szerepel, ezt szeretnék a folyópartok rendezésével szabadidő eltöltésére alkalmas hellyé átalakítani. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a területnek csak 10 százaléka lesz beépítve, a maradék 90 százalék kötelező módon zöldövezet lesz.

A jobb parton egy hosszanti sétányt alakítanak ki, melynek mentén látrehoznak hat szabadidős foglalkozásra alkalmas pontot. A kicsik számára lesz játszótér, a felnőtteknek egy kisebb fitneszpark, egy szabadtéri színpad, egy móló, egy pavilon és egy kifejezetten fiataloknak szánt terület, ahol ismerkedhetnek és kellemesen tölthetik el szabadidejüket. De vajon mi garantálja, hogy a terület nem esik a vandálok áldozatává? Nos, a projektben egy korszerű biztonsági rendszer telepítése is szerepel, így a rendet több kamera is óvja majd.



A bal parton kisebb átalakításokra kell számítani, itt főként a már meglévő ösvényeket fogják korszerűsíteni, rendbe teszik a növényzetet, padokat és szemeteseket helyeznek ki, illetve gondoskodnak a megfelelő kivilágításról is. Mindemellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a két partot egy gyalogosok és kerékpárosok számára tervezett korszerű híd fogja összekötni. Ennek fényében már minden adott lesz ahhoz, hogy egyénileg vagy akár családosan kikapcsolódjunk kicsit a méltatlanul keveset említett folyó, a Szamos partján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: