2014-09-10 15:54:13• hírek • Nagykároly.ro

Megújult az Ady-emlékház

Szeptember 20-án, szombaton déli kezdéssel kerül sor arra az ünnepségre, melyet abból az alkalomból tartanak, hogy felújították az érmindszenti Ady Endre-emlékházat - erősítette meg információinkat Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese.

Az ünnepségen többek között közreműködnek majd a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművészei.

Az Érkávás községhez tartozó szülőfaluban, Érmindszenten lévő épületeket egy határ menti program révén, azaz HURO-s pályázat keretében újították meg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Szatmár megyei múzeumok 120 000 euró értékű pályázatot nyertek, amelynek köszönhetően megerősítették az emlékház szerkezetét, felújították a vályogfalakat és a tetőzetet, kicserélték a világító berendezést, új biztonsági felszereléseket helyeztek el. Emellett az 1977-ben összeállított kiállítás tartalmi részét is újragondolták, együttműködésben a budapesti Ady-emlékmúzeummal. A felújítási munkálatok nyomán Ady Endre életművét más, megújult megközelítésben tekinthetik meg az érdeklődök.

Érmindszenten egyébként 2012-ben 4480-an tekintették meg a költőóriás szülőházában és a kúrián kialakított emlékmúzeumot. Ennek létesítéséről közöltünk már egy nagyszabású cikket. Németi János dr. számolt be az Ady Endre-emlékház történetéről. Ide kattintva olvashatja el ismét a tanulmányt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: