2010-10-25 16:50:06• hírek • Szatmar.ro

Megújult az Ács Alajos Stúdióterem

Felújítva várja a nézőket a stúdióterembe a színház.

A Szatmárnémeti Északi Színházhoz tartozó Ács Alajos stúdióterem megújulva várja a színházkedvelőket, mivel a három hónapos felújítási munkálatok immár befejeződtek.

A munkálatok hozzávetőleg 50 000 lejbe kerültek és érintette úgy a fűtésrendszer modernizálását, mint az illemhely és a koedukált öltöző kialakítását.

A fél évszázados fűtésrendszer mára már igen gazdaságtalanná vált, ez volt a fő oka a modernizálásnak, ugyanakkor a felújítások alatt több olyan problémával is találkoztak, amelyekről nem volt ismeretük a színház munkatársainak.

Az eddigi világosítói-, illetve hangtechnikusi fülkének lebontásakor ugyanis észlelték, hogy a padlóban, falban olyan üregek vezettek a helyiségből a pincébe, amelyeket minden bizonnyal patkányok hoztak létre. A már málló falakat megerősítették, a lyukakat betömték, ugyanakkor a fülke lebontásával a terület méretét is megnövelték. A jelenleg 100 négyzetméteres stúdióba az éppen játszott darab díszletétől függően akár 100 személy is helyet foglalhat.


Megújulva várja a látogatókat az Ács Alajos stúdióterem
Megújulva várja a látogatókat az Ács Alajos stúdióterem


A frissen festett padló és falak mellett a továbbiakban a fénytechnikát is bővíteni kívánják, ugyanakkor a szomszédos területtől is jobban el szeretnék szigetelni, mivel például a futballmeccsek közvetítésekor a hangzavar miatt lehetetlen előadást tartani a kocsma tőszomszédságában lévő teremben.

A fűtésrendszer kicserélésével hozzávetőleg két év alatt megtérül a befektetés, hiszen ezentúl külön rendszerről fűtik ezt és az irodákat, nem pedig az Északi Színház épületét fűtővel, ahogyan ez eddig volt. Ezzel jelentős összeget spórolhatnak meg, ugyanakkor a nézőknek sem kell fázniuk előadás közben.

Nem csupán a látogatókat érinti pozitívan a felújítás, hiszen az eddig penészes falú öltöző helyett immár külön női-, illetve férfi öltöző várja a színészeket, ugyanakkor az illemhelyre sem kell átszaladniuk az anyaszínház épületébe, ahogyan ezt eddig tenniük kellett.
Stier Péter igazgató portálunknak elmondta, az Északi Színház épületének felújítása is igen esedékes.

Amint arról már írtunk, a kulturális intézményt adminisztráló polgármesteri hivatal Európai Uniós pályázatra nyújtott be projektet, amelynek értelmében az unió 97%-át, míg a helyi önkormányzat 3%-át kellene állja a 2,2 millió eurós modernizálásnak. A következő év elején dől el, sikeres volt-e a pályázatírás és lesz-e keret a felújításra.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: