2009-08-26 13:45:51• hírek • Ferenczi Noémi

Megújult a volt közfürdő épülete

Szerdán zárult a Polgármesteri Hivatal román-ukrán határon átnyúló projektje, amelynek keretében teljesen felújították a volt városi közfürdő épületét.

Két évvel ezelőtt indult útjának az a román-ukrán projekt, amely az egykori városi közfürdő épületében egy ökológiai nevelési és levegő minőség figyelési központ létrehozását tűzte ki célul. A projekt lezárásaként Adriana Lenghel, projektvezető tartott bemutatót szerdán az Astoria étteremben. Mint elmondta, az Európai Unió közel 750 ezer euróval támogatta a projektet. Az önkormányzatnak csupán 10% önrésszel kellett hozzájárulnia a költségekhez.

A támogatás nagy részét a volt közfürdő épületének rendbetételére költötték, így az most új pompájában várja a Kossuth-kertben sétálókat. Az épület felújítási munkálataival kapcsolatosan a projektvezető elmondta, nagyon sok váratlan probléma adódott. A munkálatok megkezdésekor derült ki, hogy a falakat speciális kezelés által tudják csak megszabadítani a penésztől és a gombáktól.

A bemutatón jelen volt Ilyés Gyula polgármester, aki elmondta, városunk polgárainak egy régi álma vált valóra az épület rehabilitációjával, hiszen már évek óta keresik a megoldást annak megakadályozására, hogy a közfürdő épülete -amely egyébként műemlék épület is - teljesen tönkremenjen. Ilyés rendkívüli megvalósításként értékelte a projekt keretében elért eredményeket.

Ilyés után a projekt ötletgazdája, a Környezetvédelmi Ügynökség volt igazgatónője Békéssy Erzsébet kapott szót, aki a projekt környezetvédelmi jelentőségéről tájékoztatott. Békéssy elmondta, a projekt keretében lehetőség van olyan berendezések megvásárlására is,  amelyek a határ menti övezetekben lehetővé teszik a levegő minőségének folyamatos mérését, így ebben a zónában megelőzhetők bizonyos környezeti katasztrófák.

A közfürdő épületén most végzik az utolsó simításokat, hamarosan sor kerül a belső berendezés megvásárlására, a laboratóriumi felszerelések beszerzésére.


Most végzik az utolsó simításokat
Most végzik az utolsó simításokat a közfürdő épületén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: