2011-04-12 11:31:30• hírek • Szatmar.ro

Lakossági fórum – a 16-os lakónegyed

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal újdonsült kezdeményezése lehetőséget szeretne adni minden felelős és érintett állampolgárnak, városunk valamennyi lakójának, hogy részt vegyen Szatmárnémeti új arculatának kialakításában. Ennek keretében a Szatmár.ro sorra veszi Szatmárnémeti különböző területeit, Olvasóink pedig kifejthetik véleményeiket az illető zónát jellemző problémákról, szükséges fejlesztésekről, hogy együtt lakhatóbbá tegyük városunkat.

Első lépésként Szatmárnémeti legnagyobb és legsűrűbben lakott negyede, a 16-os lakónegyed kerül terítékre. A Szamos bal partján, a város nyugati részén, a Lalelei sétány, a töltés, a Gellért Sándor utca valamint a Károlyi út által határolt negyed építése 1971-ben kezdődött, jelenlegi arculatát pedig nagyjából 1985-ben kapta meg. A felépítése tulajdonképpen három nagy lépésben zajlott: előbb a Lalelei sétány és az Universului utca közötti rész épült meg, majd 1978-ban kezdődött az Universului és a Brandusa utcák közötti rész, végezetül pedig 1981-ben vette kezdetét a Brandusa és a Gellért Sándor utca közötti terület beépítése.

Sajnálatos módon a negyedben a megépítése óta hosszú évekig semmilyen átfogó karbantartási és felújítási művelet nem folyt, az összképet pedig tovább rontotta, hogy az 1990-as évek után gombaszámra nőttek ki az illegális, esztétikai szempontból erősen megkérdőjelezhető garázsok. További súlyos problémát okoz a negyedben az útburkolat folyamatos romlása, melynek egyik oka, hogy az elöregedett aszfalt egyre kevésbé bírja a robbanásszerűen növekvő számú járművek okozta egyre nagyobb terhelést. Az utak minőségének romlását előmozdította az utóbbi évek csatornázási munkálatai is. Amelyre bőven akadt példa, hisz 2007-ben a kanalizálást, 2008-ben pedig a gázvezetékek hálózatát modernizálták. További problémát okoz a kevés megfelelő minőségű parkoló, minek köszönhetően az autósok járdákat, zöldövezeteket „foglalnak" el. Kevés továbbá a játszóterek száma is.


Í
Folynak a felújítási munkálatok, a Polgármesteri Hivatal javaslatokat, ötleteket vár


Az elmúlt években a polgármesteri hivatal különböző modernizálási és rehabilitálási műveleteket végzett a negyedben: a már említett közművesítési munkálatok mellett 2009-ben aszfalt került végre a Gellért Sándor utcára, 2010-ben pedig megkezdték az utak burkolatának javítását valamint az illegális garázsok lebontását. Utóbbi helyén két parkoló is elkészült (a Rozmarin és a Brandusa utcák, valamint a Crizentemei, a Rozmarin, a Zenit és a Sanatatii utcák között), egy harmadik (a Sanatatii és a Muncii utcák között) pedig arra vár, hogy véget érjen a lakosok és a polgármesteri hivatal közötti huzavona: néhány polgár ugyanis nem hajlandó lebontani garázsait és beperelte a város vezetőségét.

Az utak felújítása, új parkolók és játszóterek építése mellett a polgármesteri hivatal az Ön segítségére is számít, minden új ötletet szívesen lát. Az említett fejlesztések mellett az idei esztendő célkeresztjében a Szamos folyó töltése került: a város vezetősége ezt szeretné olyan állapotban látni, amely lehetővé teszi a szabadidő és a természetes környezet kellemes élvezetét. Első lépésként a kullancsok kiirtása a cél, ezt minifoci-pályák és különböző „sütő-helyek" építése, szemetes kosarak kihelyezése és üdítő italokat forgalmazó bódék kitelepítése követi.

Akinek bármilyen egyéb hasznos ötlete, javaslata, észrevétele van azzal kapcsolatban, hogyan lehetne praktikusabbá, esztétikusabbá, kellemesebbé, lakhatóbbá, élhetőbbé tenni a 16-os lakónegyedet, az ide kattintva oszthatja azt meg polgártársaival illetve a város vezetőivel. Felhívjuk ugyanakkor mindenki figyelmét, hogy csak az építő jellegű, kulturált hozzászólásokat tesszük közzé!


Kató Emőke:

Véleményem szerint, a töltés az amiből a legtöbbet ki lehetne hozni. Nagyon jó ötletnek tartom a kullancsok kiirtását és ez által \"kedvesebbé\" lehetne tenni a töltést. Egy kis \"parkot\" kéne létrehozni, ahol mindenki megtalálná a maga szórakozási lehetőségét kortól függetlenül. Ide lehetne egy kisebb játszóteret is létrehozni, hiszen ez előnyös lenne, mert frissebb a levegő, arra nem járnak autók. Padokat lehetne tenni, asztalokat és ami a legfontosabb tisztán tartani. Szerintem sokkal szebben nézne ki mint mostani állapotában, hiszen nagyon elvan hanyagolva és a legszomorúbb, hogy tönkreteszik és nem tartják tisztán. A töltést kéne szerintem kellemesebbé tenni. A parkokra is ráférne egy felújítás, főleg a 16-ban levő játszótérre, hiszen az nagyon megvan rongálva. Szerintem nagyobb figyelmet kéne fordítani a parkokra és innen kitiltani a kutyákat, hiszen sok gyermek itt játszik és eléggé egészségtelen. Erre is kéne egy megoldást találni. Mindezek megvalósítása és helyrehozatala nagyon jó lenne, de fontos lenne azt megbecsülni és nem tönkretenni. Ezekre a helyekre kéne a legnagyobb odafigyelést fordítani és minél szebbé tenni.


Géza:

A felujitassal az Aurora utcan, de nemcsak ott egy csomo parkolohely megszunik az uj jardaszegelyek beepitesevel. Ugyanugy a regi jardaszegelyek szerint epitik, s ez nem jo, at kelett volna tervezni a zoldovezet/parkolohely alaprajzokat. Ha kesz lesz oriasi problemak lesznek, mert az uj jardaszegelyek magasabbak s nem fognak tudni a kocsik az ugynevezett zoldovezetre parkolni ami amugy sincs karbantartva.


Botond:

Hello. Az a gond hogy amig a 16-os lakonegyeddel foglalkoznak, addig a 15-os utcai olyanok hogy hamarosan nem lehet autoval bemenni. Pl a karolyi uttal parhuzamosan a garazsok elott levo utca!!!


V. Albert

Javasolnám néhány kosárlabda-palánk elhelyezését is a negyedben a minifoci-pályák mellett,annál is inkább,mert a palánkokról már évekkel ezelőtt is szó volt,de sajnos nem valósult meg azóta sem.Biztos vagyok benne,sok-sok gyerek és fiatal venné igénybe őket.Tisztelettel,V.Albert


B. Klára:

Javasolni szeretném a töltés leaszfaltozását ami nem hiszem,hogy nagyon nagy összegbe kerülne,viszont biztos vagyok benne,hogy sok-sok szatmári lakosnak örömet okozna.


V. Andrea:

Nagyon fontosnak tartanám a Szamos-töltés újraaszfaltozását ami borrzasztóan rossz állapotban van(amint az egyik képen is látható),hisz naponta többszáz,többezer ember kénytelen bukdácsolni rajta,munkába vagy iskolába sietve.Köszönöm!


M. Henrietta:

jo napot, roviden csak megszeretnem kerdezni hogy az astronautilor hatso/iskola hata ( ahol a regi Locaterm centrala van ) szamithat valami fejlesztesre? megkellene nezni mijen allapotba van az az epulet...sok parkolohely lehetne belole,es nem azon kellene gondolkozni mikor a munkabol hazajovunk hogy talalunk e meg egy helyet, nincs semilyen kivilagitas,kocsikat tornek fel,es fel sotetedeskor lemenni mert valaki uralkodja azt a regi epuletet...koszonom


Tóth Attila

Szerintem minden 16-osbeli autós találkozik reggelente azzal a problémával hogy rengeteg időbe telik autóval kijutni a 16-os negyedből a városközpont felé. Lehet próbálkozni vagy a Károlyi úton a jelzőlámpánál kiállni a végeláthatatlan sort vagy lehet trükközni ,kihajtani a Lalelei útról a jelzőlámpa felé majd a balra térő sávról hirtelen 180 fokos kanyarral felhajtani a hídra. Ezt alkalmazza minden reggel szerintem több 10 (inkább 100) autós nagyon sokszor a rend őreinek szeme láttára. Sokszor nem is akarják látni , szerintem ők is tudják hogy ez egy patthelyzet.\r\nTudom hogy anyagilag nem kis erőfeszítés lenne de szerintem óriási segítség lenne minden 16-osbeli autósnak ha felhajtó sávot lehetne létesíteni a 16-os negyedből a hídra , a híd alatt átvezetve a forgalmat a Sanatatii sétány meghosszabításaként.\r\nEgy másik újabban megjelent probléma hogy amióta megemelték a \"bordura\"-t azokon az utcákon ahol már elkezdték a felújítást még kevesebb parkolási lehetőség maradt és ezentúl még rosszabb lesz a helyzet. Ha hamarosan nem fognak végezni legalább a negyed első felével mielőtt továbblépnek akkor a helyzet annyira elfajul hogy mehetünk a környező negyedekbe keresgélni parkolóhelyek után. Nagyon jó lenne ha nem fejetlenül végeznék ezt a munkálatot is mint sajnos sok másikat a városban. Remélem hogy felvetéseimre válaszolnak. Tisztelettel, Tóth Attila


Sweety:

Szerintem a toltest is fel kellene ujitani. Egyre rosszabb a toltesen a burkolat es a cipon keresztul minden egyes kiallo kavicsot a regi aszfalt retegbol meg lehet erezni. A vilagito testek es szemetesek nagy resze tonkre van menve, mely esztetikailag nem tul szep. Tobbet kene befektetni a toltes illetve a Szamos part kihasznalasara - szabadidos tevekenysegek szamara. A Proiectantului setanyon nem letezik utcai vilagitas, az utcat a toltesrol vilagitjak meg a lampak valamilyen szinten. Egyaltalan nem tartom biztonsagosnak!!!


Pataky Csilla:

Tisztelt Város vezetőség!Fel szeretném hívni a figyelmüket, a lakónegyedben található igen rossz állapotban lévő kazánházakra, melyekben gyakran hajléktalanok laknak, akik viselkedésükkel zavarják a lakóközösségeket. Véleményem szerint érdemes lenne átalakítani a kazánházakat például parkolóházakká, esetleg a sportcentrummá vagy ha már tényleg nincsen rájuk szükség, akkor le kell bontani és a helyén parkokat, játszótereket létrehozni. A jelenlegi állapotukban csak rontják a lakónegyed arculatát, illetve az épületekbe beköltöző hajléktalanok, kóbor kutyák is problémákat okoznak. Remélem fontolóra veszik javaslatomat és történik valami előrelépés az ügyben.Tisztelettel, Pataky Csilla


Csongor:

Jonapo kivanok! valamikor a karolyi ut hatanal c 13 tombhaz elott volt egy jatszoter az sok eve eltunt jo lenne a gyerekeknek is ha visszakerulhetne az a regi jatszoter hisz az atosok mar azt is elsajatitottak parkolonak !!! ez csak egy velemeny vagyis egy ujraepitesi otlet.


Tünde:

A Muncii es a Iasomiei utca kozotti teret is jo lenne felujitani...vagy javasolnam hogy csinaljanak egy Ufo parkot mint amilyen a 17 lakonegyedben van....szemely szerint en nagyon orulnek neki...:P:)


Gery:

Szerintem az lenne a legjobb ha elosszor is azt fejeznek be amit elkezdtek (felkesz utak es parkolok) es utanna vagnanak bele ujabb projektekbe. Ha pedig befejezodtek az eddigi munkalatok akkor mefontolhatnak a b-dul Muncii es a Musetel ut kozt levo "ter" felujjitasat.


Gabi:

Jó lenne a töltésen kialakítani egy helyet, ahol a blokkos kutyákkal szabadon lehet játszani, úgy, hogy nem zavarnak a kutyások senkit és senki a kutyásokat. Szerintem egy kerítéssel elkerített rész nem nagy befektetés, csak figyelni kellene rá, hogy ne mindenféle kutya mehessen be, csak azok, amelyikek nem verekszenek.


Gomez:

a toltes oldalal kapcsolatban egy par loca sem artana es a szamos mellet meg egy kerites szeruseget csinalni hogy a gyerkocok ne tudjanak oda szaladni,amugy jol jonne egy kis uj zold ovezet ,hajra sok sikert hozza.


Péter:

Ez nem csak a 16. lakonegyedre ervenyes : a zoldovezetek - a varos Nagykaroly feloli bevezeto szakaszan de szerintem mas helyeken is - magasabbak mint a szegelyko (bordura). Sajnos igy eso minden egyes alaklommal a sarat az utakra mossa ami miutan megszarad az autok kerekei es a szel jovoltabol a levegobe kerulnek, nem kis porfelhoket alkotva. Nagykaroly Varad feloli bevezeto szakaszan nagyon szepen megoldottak - leszedtek a folos foldet es ujravetettek a fuvet - csak sajnos mar abbahagytak. Szerintem ha ezeket az egyebkent nem tul koltseges dolgokat megoldanank baratsagosabb kep koszonne vissza a varosrol. Koszonom. Tisztelettel: Péter


Mihaly Otilia:

Ha ugyis felturjak a 16-os negyedet, gondoltam hatha elviszik a blokkunk elotti bode-t (chiosc-ot) is, ugyanis sok bosszusagot okoz nekunk (zaj, nyilvanos wc a fuben, szetdobalt ladak, stb.) Ez a bode a Brandusa ut es Iasomiei ut sarkan talalhato. Rengeteg panaszt adtunk mar le a Primaria-nak es senki nem tesz semmit. Pereltunk a Primariaval, de a Primaria helyett a bodega tulajdonosa jelent meg a peren, raadasul mi kellett kifizessuk a perkoltsegeit. A bode tulajdonosa feketen hordja az arut, nem fizet adot (ahogy elad valamit, rogton potolja az eladott arut, nyugtat nem ad, csak az idegeneknek, cigarettat es sort arul az ismerosoknek, pedig nem lenne neki szabad). Kb. 15 eve van az ablakom elott a bode es az engedelyt csak most rendezte el feketen, raadasul a chiosc tulajdonosa mindenkinek vaganykodik, hogy ugyis elrendezi a problemait mivel neki nagyon jo ismerose van a primarian. Remelem meghallgatja vegre valaki az en panszomat is, hiszen a per dontese szerint nekem is jogom van a nyugodt elethez. En kell bosszankodjak azert hogy o megelhessen. Elore is koszonom!
Tisztelettel, ing. Mihaly Otilia


Újonnan kialakított parkoló a 16-os negyedben
Újonnan kialakított parkoló a 16-os negyedben


Improvizált parkolók a töltés mellett
Improvizált parkolók a töltés mellett


A Szamos töltése
A Szamos töltése


Új aszfaltra vár a Rozmarin utca
Új aszfaltra vár a Rozmarin utca


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: