2015-11-05 14:30:51• hírek • Kocsis Zoltán

Restaurálják vagy újjáépítik?

Reggel kilenc órától koradélutánig ismét lezárták a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca Iparos Otthon előtti szakaszát a közúti forgalom elől. Noha nem mindenki vette ezt jónéven, a lépésre szükség volt, hogy a műemléképület előtt leparkoló hatalmas daru biztonságban tudja végezni munkáját. De mit dolgoztak a külső rehabilitációval már végző munkások?

A daru elsőként húsz fagerendát emelt be az épületbe. Ezek a gerendák tartják majd a színpad fölötti függönyt, amelynek összsúlya eléri az egy tonnát! Mivel ez eredetileg nem szerepelt a tervek között, a gerendákat kénytelenek voltak utólag beemelni - az épület felújított tetőszerkezetén keresztül.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy ezt követően leemelték a tetőszerkezetet díszítő betonkosarat. A Tóásó Pál tervei alapján 1911-ben épített eklektikus stílusú épület tetőszerkezetének dísze ugyanis alapos restaurálásra szorul. A mintegy másfél-két mázsás kosarat leemelték a vas tartószerkezetről és Csíkszeredába szállítják. A szakemberek egyelőre nem tudták megmondani, hogy a kosarat tudják-e majd restaurálni, vagy újat kell készíteniük helyette.

A legegyszerűbb az lett volna, ha helyben restaurálják, mondta az épület belső falainak díszítését restauráló művészek csoportjának egyik tagja. Csakhogy hónapokba került, amíg találtak végre olyan szakembert, aki vállalta a munkát - ám az épületet újjávarázsoló cég addigra már kénytelen volt elbontani az állványokat.

Így hát az egy évszazad alatt erősen erodálódott betonkosarat csütörtökön leemelték, Csíkszeredába szállítják, ottani szakemberek pedig megvizsgálják és megállapítják, hogy lehet-e restaurálni vagy kénytelenek a meglévő fotók alapján egy újat építeni.

Mindezen munkálatok ideje alatt pedig a Kazinczy út (Stefn cel Mare) Kinizsi Pál (Ioan Slavici) és Zárda (Ceahlului) utcák közötti szakaszát lezárták a közúti forgalom elől. Az autósokat a Kinizsi - Werbőczy (Mileniului) - Zárda utcák alkotta útvonalra, illetve a Vörösmarty (Marsilia) utcára terelték.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: