2007-02-18 14:52:13• hírek • Szatmár.ro

Megújult Porsche Cayenne

 A Cayenne második generációja formailag szebb, agresszívabb és erősebb motorokat   kapott.

Mindhárom változat motortere erősebb aggregátokat rejt, amelyek első ízben készülnek közvetlen benzinbefecskendezéssel. Az összlökettérfogatok növekedtek, a nyolchengeres motor pedig megkapta a VarioCam Plus változó szelepvezérlés rendszerét. A teljesítményértékek így a hathengeres konstrukció esetében 290 (213 kW), míg a nyolchengeresnél 385 (283 kW) lóerőre emelkedtek. A turbófeltöltésű változat most pontosan 500 lóerőt (368 kW) teljesít.

Szabályozott összkerékhajtás utcára és terepre
A Porsche Vonóerő-szabályozó Rendszere (Porsche Traction Management; PTM) segítségével a Cayenne mindenfajta útviszonyok közepette rendkívül stabil és biztos menettulajdonságokat kínál. Az állandó összkerékhajtás az elektronikus szabályozású hosszirányú differenciálzár segítségével a pillanatnyi menethelyzetnek megfelelően változtathatja a motornyomaték első és hátsó kerekek közötti elosztását. A terepfokozatot is tartalmazó osztóművel szerelt rendszer így nehéz terepen is kiváló vonóerő-átadási tulajdonságokat biztosít.

Borulásérzékelő a még magasabb fokú passzív biztonságért

Az új Cayenne modelleket elsőként szerelték fel borulásérzékelővel, amely vészhelyzetben célzottan aktiválja a biztonsági övek előfeszítőit és a függönylégzsákokat, s ezzel boruláskor jelentősen mérsékli a bennülők sérülési kockázatát. E sportos terepjárók összesen hat légzsákjukkal példaértékű utasvédelmet kínálnak.

Nagyobb erő, kisebb légellenállás

A Cayenne második generációjának erőteljes fellépését új kialakítású, módosított szög alatt ívelő eleje, és a még markánsabb gerincvonallal megformált első sárvédői hangsúlyozzák. Az új arculatot lapos, oldalirányban messze kinyúló és sima üveg mögé helyezett fényszórók teszik teljessé. Az új formavilág az aerodinamikai tulajdonságok javulásával is szoros kapcsolatban áll: a légellenállási együttható értéke cw = 0,38-ról (V6-os modell), illetve cw = 0,39-ről (V8-as modellek) mindhárom változat esetében egységesen cw = 0,35-re mérséklődött. E kiemelkedő mértékű fejlődés megoldások egész sorára vezethető vissza, amely többek között a kerekeket övező légterelők teljesen újszerű kialakítását, az első légterelő még mélyebben húzódó alsó élét, az új tervezésű külső tükröket és a kedvezőbb áramlási tulajdonságú tetőlégterelőt egyaránt magukban foglalják.
Az új Cayenne 17 colos kerekeken gördül, míg a Cayenne S és a Cayenne Turbo szériában új tervezésű, 18 colos keréktárcsákkal készül. Mindegyik változathoz 19 colos négyévszakos abroncsozás is rendelhető. Még sportosabb megjelenésről és menetteljesítményekről gondoskodnak az új 21 colos, vonzó formavilágú, tízküllős „Sport” vagy a sokküllős kialakítású „Sport Plus” keréktárcsák. Ezek nagyobb méreteik ellenére sem nehezebbek, akárcsak a szintén rendelhető 20 colos keréktárcsák.

Új motorok: kisebb fogyasztás, nagyobb teljesítmény

A Cayenne alapmotorjául továbbra is egy V6-os konstrukció szolgál. Összlökettérfogatának 3,6 literre növelésével egyidejűleg a hengerszög 15-ről 10,6 fokra csökkent. A közvetlen benzinbefecskendezés alkalmazásával – amely 40 és 120 bar közötti üzemi nyomáson dolgozik – a látványos teljesítménynövekedés mellett a forgatónyomaték is jócskán megemelkedett, mégpedig 310-ről 385 newtonméterre. Ez a még dinamikusabb menettulajdonságokban jelenik meg: a Cayenne álló helyzetből 8,1 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/óra tempóra, csúcssebessége pedig eléri a 227 kilométer/órát – ezek a mutatók korábban 9,1 másodpercet, illetve 214 kilométer/órát jelentettek. A nyolchengeres erőforrásban az új DFI(Direct Fuel Injection) keverékképzési rendszer a VarioCam Plus változó szelepvezérléssel együtt működik. A szelepvezérlési idők fokozatmentes szabályozásának, valamint a szívóoldali változó szelepemelésnek köszönhetően a Cayenne S 4,8 literesre megnövelt összlökettérfogatú atmoszférikus motorja 500 newtonméter (eddig 420 newtonméter) forgatónyomatékot állít elő. A manuális sebességváltóval ellátott kivitel két tizedmásodperccel hamarabb, mindössze 6,6 másodperc alatt éri el a 100 kilométer/óra tempót, csúcssebessége pedig 252 kilométer/óra (az elődé 242 kilométer/óra). Két turbófeltöltője „lélegeztetésének” köszönhetően a Cayenne Turbo 500 lóerőt, illetve 700 newtonméter forgatónyomatékot kínál, a csúcsmodell így mindössze 5,1 másodperc alatt teljesíti az álló helyzetből 100 kilométer/óra tempóig tartó sprintet. Legnagyobb sebessége 275 kilométer/óra. A gyorsulása így fél másodperccel, csúcssebessége pedig 9 kilométer/órával javult.
A menettulajdonságok látványos fejlődése mellett az Új Európai Menetcikluson (NEFZ) mért üzemanyag-fogyasztás is jelentősen mérséklődött: a manuális sebességváltóval szerelt Cayenne csupán 12,9 liter, azaz elődjénél 0,3 literrel kevesebb üzemanyagot igényel 100 kilométerre, azonban a „Tiptronic S” automatikus sebességváltóval a fogyasztáscsökkenés már eléri a 0,6 litert. A manuális sebességváltóval szerelt Cayenne S 14,9 literes átlagfogyasztásával 0,9 literrel igényel kevesebb benzint a korábbi nyolchengeres modellváltozatnál, a „Tiptronic S” váltóművel pedig a megtakarítás már 1,2 liter (13,7 liter átlagfogyasztás). A már szériakivitelében automatikus sebességváltóval szerelt Cayenne Turbo 100 kilométerenkénti üzemanyagigényét 15,7 literről 14,9 literre sikerült mérsékelni, ami 0,8 liter megtakarítást képvisel. Az egyes modellváltozatok üzemanyag-fogyasztása az Új Európai Menetciklus (NEFZ) szerint mérve több mint 8 százalékkal mérséklődött. A gyakorlati használat során azonban – amelyet a Porsche városi és országúti közlekedés során, illetve a német autópályákon határoz meg – a korábbi modellekhez képest akár 15 százalékos megtakarítás is elérhető.

Megerősített sebességváltó

A Cayenne és a Cayenne S egyaránt megerősített hatfokozatú automatikus sebességváltóval készül, míg a Cayenne Turbo a továbbfejlesztett hatfokozatú „Tiptronic S” automatikus váltóművet kapja, amely opcióként a Cayenne és a Cayenne S modellekhez is kapható. Mindegyik modellváltozat hosszabb végáttétellel készül. A manuális váltómű szériában a Porsche elindulást segítő rendszerét (Porsche Drive Off Assistant; PDOA) is tartalmazza. Ez a segédberendezés a tengelykapcsoló-pedál felengedése közben automatikus fékezési beavatkozással biztosítja a járművet a visszagurulással szemben. Az automatikus sebességváltó szintén tartalmaz megfelelő visszagurulás elleni védelmet, itt ugyanis emelkedőn előrefelé induláskor az úgynevezett „Hill Holder” funkció biztosítja az autót visszagurulás ellen.

A sportkapcsolóval még dinamikusabb

Az új Cayenne modellek annak lehetőségét is biztosítják a vezető számára, hogy a szériakivitelhez tartozó új sport-kapcsoló segítségével egy normál és egy sportosabb üzemmód közül választhasson. A „Sport” üzemmódban a motor érzékenyebben reagál, de az automatikus sebességváltó, a légrugózás és a Porsche aktív felfüggesztés-szabályzási rendszere (Porsche Active Suspension Management; PASM) is ennek megfelelően sportosabb hangolással működik.

Új extrafelszerelés: billenés-stabilizálás a PDCC révén

A Cayenne és a Cayenne S alapkivitelében acélrugós felfüggesztéssel készül, míg a Cayenne Turbo a Porsche aktív felfüggesztés-szabályozási rendszerével (PASM) kiegészített légrugózást kap. Ez a Cayenne és a Cayenne S számára opcióként rendelhető futómű-változat a lengéscsillapítók három fokozatban állítható karakterisztikája mellett a karosszéria magasságának különböző szintekre emelését vagy süllyesztését is lehetővé teszi. A terepes szakaszokra a Cayenne e járműkategóriában igen jónak számító, 271 milliméteres szabadmagasságot kínál.
A PASM rendszere első ízben bővíthető a Porsche Dinamikus Futómű-szabályozásával (Porsche Dynamic Chassis Control; PDCC). Ez a folyamatos billenésszabályozás határolja a jármű kanyarbeli oldalirányú billegéseit, s csaknem mindenfajta menethelyzetben szinte teljes mértékben kiegyenlíti azokat, így csupán kifejezetten sportos vezetés mellett érzékelhető némi reakció a karosszéria mozgásában. A Cayenne ennek megfelelően nemcsak kedvezőbb irányíthatósági tulajdonságokat kínál, hanem menetstabilitása és kényelme is jelentősen javult. A PDCC két, hidraulikus léptetőmotorral szerelt, aktív stabilizátorból áll, amelyek az első és a hátsó futómű hagyományos stabilizátorait helyettesítik. Nagy reakciósebességével és az akár 180 bar értéket is elérő maximális üzemi nyomásával a PDCC az aktív stabilizátorok segítségével egyfajta támasztónyomatékot fejt ki, mielőtt még a kocsiszekrény kanyarmenetben oldalirányban megdőlhetne.


PSM bővített funkciókkal

A Cayenne modellekben a szériafelszereltséghez tartozó Porsche Menetstabilizáló (Porsche Stability Management; PSM) folyamatos kapcsolatban áll a PTM rendszerével, ám csupán a fizikai határtartományokban avatkozik közbe. A blokkolásgátló egyik alfunkciója időben felismeri, ha a járművet laza talajon haladva lassítják. Az ABS terepes változata ekkor periodikusan megnöveli az egyes fékezési ciklusok közötti kipörgés nagyságát, így például havon, homokon vagy finom kavicson a talajból egyfajta ék épülhet fel a kerék előtt, amely a laza felületen fokozza a fékhatást. A fék hatékonyságának jelentős növekedéséről az új vészfékrásegítő és a fékrendszer nyomásának előzetes megnövelése gondoskodik. A vészfékrásegítő a vészfékezés folyamatának felismerésekor a PSM hidraulikus egysége segítségével azonnal a maximális lassuláshoz szükséges féknyomást állítja elő. A fékrendszer előzetes nyomásnövelése során a hirtelen gázelvételre reagálva a fékrendszer üzemi nyomása már előzetesen felépül, ami az ezt követő fékezés során rövidebb fékutat eredményez. A továbbfejlesztett járműszerelvény-menetstabilizáló felismeri az utánfutó imbolygó mozgásait, majd az egyes kerekeknél célzott fékezési beavatkozásokkal reagálva stabilizálja a járműszerelvényt.

Tovább fokozott passzív biztonság

A Cayenne utasterében a vezető- és az utasoldalon egy-egy teljes méretű első légzsák, mellkas-oldallégzsák, illetve a tetőkeretben egy-egy, a hátsó oldalablakokat is fedő függönylégzsák gondoskodik a passzív biztonság magas színvonaláról. A biztonsági öveket még a hátsó középső üléshelyen is előfeszítők egészítik ki, az első üléseken pedig överő-határolók is védik a bennülőket. A hossz- illetve keresztirányú ütközések mellett az érzékelők első ízben ismerik fel a küszöbön álló borulás szituációját is. Erre a légzsákok szabályzóegységének új elfordulás-érzékelője szolgál, amely vészhelyzetben a biztonságiöv-előfeszítőket és a függönylégzsákokat egyaránt idejében aktiválja.

Dinamikus kanyarfény

Az aktív biztonság további fokozását szolgálják a Cayenne Turbo széria bi-xenon fényszórói, amelyek statikus, és most első ízben dinamikus kanyarvilágítással is kiegészülnek. A dinamikus kanyarfény 3 kilométer/óra sebesség felett aktiválódik, s az úttest még kedvezőbb megvilágításáról gondoskodik, míg a statikus kanyarvilágítás a járműhöz közelebb eső tartományban erősíti a megvilágítás mértékét. Ez a rendszer a szériában H7 projektoros világítótestekkel szerelt Cayenne és Cayenne S modellekhez kívánságra kapható.

Új vonzó felszerelések

A sportos terepjáró-sorozat második generációja még inkább az egyéni ízlés szerint alakítható ki. A kívánságra rendelhető automatikus csomagtér-ajtó gombnyomásra kényelmes nyitást és csukást kínál. Az opcióként kapható új raktér-menedzsment rendszernek köszönhetően – amely többek között a csomagtér-padlózatba épített sínrendszert, illetve csomagtér-elválasztó hálót is magában foglal – még biztonságosabban szállíthatók a csomagok a Cayenne hátuljában. Szintén újdonság az extrafelszerelésként rendelhető fekete-gesztenyebarna bőrkárpitozás. Első ízben szerepelnek a Cayenne kínálatában 21 colos keréktárcsák, mégpedig a „Sport” változatban tízküllős, míg a „Sport Plus” kivitelben sokküllős kialakításban. Kívánságra a „Tiptronic S” váltóművel szerelt Cayenne S modellek még sportosabb karakteréről a két kettős véggel kialakított, sportkipufogó-rendszer gondoskodik.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: