2017-10-10 08:46:44• hírek • Szatmár.ro

Megújult Konviktus

Átfogó felújításon átesett Szent Alajos Konviktus fogadta a bentlakó diákokat idén ősszel - csütörtökön ünnepélyes keretek között áldja meg az otthont nyújtó épületet Schönberger Jenő püspök.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum kitűzött céljainak megvalósításában a legfontosabb támaszt jelenti a Szent Alajos Konviktus - mondta Ádámkó István igazgató, amikor a közelmúltban felújított bentlakásról kérdeztük. Ez, amellett, hogy a vidékről, szórványból érkező tanulók számára adja a lakhatás lehetőségét, az iskolán kívüli tevékenységeknek - így lelki napoknak, közösségépítő programoknak - is helyet ad.

"A konviktus az a hely, ahol diákjaink evangéliumi szellemben élhetnek együtt. Nevelő munkánkban fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok személyiségét formáljuk, segítőkészen mellettük álljunk, felkészítsük őket arra, hogy szabadon és felelősséggel járják útjukat az életben. Olyan légkört igyekszünk teremteni, hogy a bentlakó diák otthonának tekintse a kollégiumot, tanúságot tudjon tenni az evangéliumi igazságosságról, és jézusi szeretettel tudja elfogadni az élet nehézségeit is" - tette hozzá az igazgató.

Az 1997 szeptemberére elkészült, és Szent Alajos tiszteletére szentelt konviktus a kezdetekkor 120 férőhelyes volt, az első tanévben 60 fiú és 60 lány számára biztosított otthont. Ma, a kétszintes konviktus 26 szobája 108 férőhelyet kínál. Ebből tizenkét négyágyas és egy hatágyas szoba áll a fiúk, ugyanennyi a lányok rendelkezésére, különböző szinteken.



Az otthonosan berendezett lakószobákon kívül kápolna, könyvtár, étterem, sportterem, sportpálya, társalgó biztosítja és segíti a kollégium működését. A diákok ellátása hétköznapi rendszerben történik, a hétvégi ellátás az igényeknek megfelelően biztosítható. A szociális ellátás magába foglalja tehát a szállást, az étkeztetést - napi háromszori étkezési lehetőséggel -, valamint a gyermekfelügyeletet biztosító nevelői ügyeleteket - ez reggeli, napközi, esti és éjszakai.

A kollégium diáksága mind korosztályra, nemzetiségre, vallásra, mind pedig az iskolai tanulmányaik tekintetében színes és gazdagon sokoldalú közösséget alkot. Nagyrészt vidéki környezetből és a máramarosi szórvány magyar vidékekről származnak.

Ádámkó István kiemelte, meggyőződésük, hogy a fiatalok leghatásosabb formáló ereje a közösség. "Ezért a közös lelki programok, a közösségi szentmisék, a közös imák, lelki napok, a közös éneklés, játék, beszélgetések, előadások által próbáljuk őket teljesebb emberi kibontakozásukban segíteni. A lelki programok irányításával a Schönberger Jenő püspök által kinevezett spirituális foglalkozik."

A Szent Alajos Konviktusban 2017 tavaszától nagyszabású munkálatok kezdődtek. Ezek során megújult az épület homlokzata, befejeződött az udvarrendezés, a vízelvezetés. A nyári vakáció folyamán kicserélték és modernizálták a konyhai gépparkot, a járófelületet, felújították a folyosókat, kicserélték a szobák és belső terek padlóburkolatát, valamint új bútorzat került minden szobába. Ezek mellett megtörtént a külső nyílászárók teljes, a belső nyílászárók részleges cseréje, illetve felújítása, valamint a fürdőszobák részleges felújítása.



A Szent Alajos Konviktus Magyarország Kormánya és a Szatmári Római Katolikus Püspökség támogatása révén újulhatott meg. Az átadási ünnepséget október 12-én, csütörtökön, 11 órától tartják, amikor Schönberger Jenő püspök Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, és további jeles vendégek jelenlétében megáldja az épületet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: