2009-04-03 20:04:48• hírek • Ferenczi Noémi

A Kölcsey-ügy az RMDSZ közgyűlésen

Péntek délután tisztújító közgyűlést tartott az RMDSZ szatmárnémeti szervezete, melyen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanári kara is jelen volt és kinyilvánította véleményét az épületproblémákkal kapcsolatban. Ezúton is azt kérték, találjanak megoldást az intézmény számára.

A megbeszélés konkrét eredményeként, az önkormányzat fontolóra veszi, hogy a kölcseyseket a művészeti iskola által használt épületbe és a főgimnázium mostani épületének új szárnyába költöztessék.

A közgyűlés a meghívottak köszöntőjével kezdődött, majd Kereskényi Gábor városi elnök beszámolt a városi szervezet 2007-2009-es tevékenységéről. Kereskényi röviden összefoglalta mindazon politikai események eredményeit, melyet az utóbbi két évben elért a szervezet, beszámolt a szervezet által megvalósított kulturális és szórakoztató rendezvényekről, megemlékezésekről. Végül, a teljesség igénye nélkül az önkormányzat megvalósításairól tájékoztatta a közgyűlést.

A beszámolót egyöntetűen elfogadták a szavazók, így nem maradt más hátra csak az RMDSZ választmányának megszavazása.

A szavazatszámlálás közben bárki tehetett fel kérdéseket a jelen lévő tisztségviselőknek. Egyetlen téma vetődött fel, mégpedig a Kölcsey Főgimnázium épülteproblémája. Elsőként Bálint Zsuzsa, a főgimnázium tanárnője szólalt fel az iskola közösségének nevében. Elmondta, lehetetlen minőségi oktatást végezni három különálló épületben. Elcsukló hangon kérte az RMDSZ-t, hogy próbájanak egy olyan megoldást találni, mely mindkét fél számára kedvező.

 

 

Ez után felszólalások sora követte egymást. Nagy Gyula a főgimnázium tanára elmondta, az RMDSZ-nek kötelessége a főgimnázium támogatása, hiszen annak idején ők harcolták ki annak létrejöttét.

Dr. Bura László, tanár a két intézmény - A Kölcsey Főgimnázium és a Református Gimnázium - létrejöttének kezdeti fázisait elevenítette fel. Szerinte, hálátlanság amit a kölcseysekkel tesznek, hiszen nem gondolnak vissza azokra az időkre, amikor még a két iskola egyazon épületben tevékenykedett. „Elég kétségbeejtő a helyzet"- zárta mondandóját.

Muzsnay Árpád, megyei tanácsos kijelentette: sajnálatos tény, hogy sem az önkormányzat, sem pedig a tanfelügyelőség nem tett eddig semmit a helyzet rendezése érdekében.

Erdei D. István, parlamenti képviselő elmondta, az önkormányzat fontolóra veszi, hogy a kölcseyseket a művészeti iskola által használt épületbe és a főgimnázium mostani épületének új szárnyába költöztessék. A művészeti iskola pedig visszakerülne abba az épületbe, melyből két évvel ezelőtt kiköltöztették őket.

Mindezekre válaszolva Ilyés Gyula polgármester kapott szót. „Túlnyertük magunkat"- fogalmazott Ilyés, utalva ezzel arra, hogy mindkét intézmény működését, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását is az RMDSZ harcolta ki, mellyel az egész magyar közösség nyert. Többször hangsúlyzota a magyar közösség összefogását és azt, hogy nem érti, két magyar intézmény miért nem tud megeggyezni, hiszen mindkettő a „miénk", a szatmárnémeti magyaroké.

Csehi Árpád tanácselnök magyarázatot adott biznyos jogi kérdésekre. Elmondta, szakértők szerint, jogilag nincs mit tenni a költöztetés ellen. A következő lépés amit eszközölni fognak, hogy a szombati Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén Markó Béla, szövetségi elnök elé terjeszti a problémát és segítséget kér annak megoldásához, majd hozzátette, bárki akinek javaslata van az épületproblémát illetően, ismertesse azt.

Végül, megszületett a szavazás eredménye. Az elnök: Kereskényi Gábor, az alelnök Magyar Lóránd, a titkár pedig Stier Péter lett.

Az RMDSZ új választmánya:

Günthner Tibor - 112 szavazat

Csehi Árpád - 109 szavazat

Kereskényi Sándor - 105 szavazat

Magyar Lóránd - 105 szavazat

Nits János - 105 szavazat

Kovács Jácint - 102 szavazat

Kónya László - 101 szavazat

Riedl Rudolf - 101 szavazat

Scholcz Béla - 101 szavazat

Draveczki Károly - 99 szavazat

Stier Péter - 99 szavazat

Thoroczkai Sándor - 97 szavazat

Maskulik Csaba - 95 szavazat

Tasnádi István - 94 szavazat

Kánya László - 93 szavazat

Nagy Szabolcs - 91 szavazat

Túrós Lóránd - 91 szavazat

Veiszenbacher István - 90 szavazat

Marc Adrian - 87 szavazat

A Választmány tagjai hivatalból: Kereskényi Gábor, Ilyés Gyula, Polner Zoltán, Juhász Zsolt, Balog Előd, Fógel László, Kovács Máté, Barta Zoltán, Berendi Kinga, Veres Norbert, Szőcs Péter, Somogyi Szabolcs, Miszti Örs, Ciac Gyöngyi, Szénás Zoltán és Czinzel László.

A képre kattintva elérhető a képgaléria

Csehi elmondta, jogilag nincs mit tenni a költözés ellen

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: