2010-06-17 18:02:02• hírek • Szatmar.ro

Megújul a Láncos templom

Új fedéllel büszkélkedhetnek a szatmárnémeti Láncos templom hívei, hiszen több éves várakozás után  közadakozásból, illetve támogatásokból elkezdődött ennek felújítása.

Szatmárnémeti legnagyobb református templomát, amely az időrendi sorrendet tekintve harmadikként készült el a belvárosban, 1778-ban kezdték el építeni és 1807-ben fejezték be. Nevét az épületet körülölelő láncokról kapta. A második világháborúban, 1944-ben bombatalálat érte a templomot, így 1947-ben újraépítették a tetőt, amelynek összterülete 2000 négyzetméter. A 2000-es évek elején, egy nyári vihar felbontotta a cserepeket, ekkor mérték fel ismét a templom tetőszerkezetét, tudtuk meg a templom lelkészétől, Korda Zoltántól. Ekkor szembesültek először azzal a ténnyel, hogy a léceket a szú tönkretette, illetve a cserepek is porlanak belülről.

A hiányzó cserepeket a parókia, illetve a Kölcsey Ferenc Főgimnázium padlásán találtakkal pótolták, ezek azonban 2003-ra elfogytak, így az egyházvezetőség úgy döntött, spórolniuk kell egy új tetőre. A majd egy évtizedes pénzbeosztás után, idén sor kerülhetett a munkálatok elkezdésére. A tetőszerkezet kitűnő állapota miatt ezt nem kell újítani, azonban a cserepeket és az ezeket tartó léceket ki kell cserélni. Ezekhez a munkálatokhoz 200 ezer lejre van szükség, mondta Korda, ami többek között 51 ezer cserép költségét is fedezi. Az egyház 22.000 lej támogatást kapott a megyei RMDSZ-től, ugyanannyit az államtól, fennmaradó összeget pedig a hívek adományaiból teremtették elő.


Megkezdődött a tető felújítása
Megkezdődött a tető felújítása


A tervek szerint három hónapon belül befejeződnek a javítási munkálatok, amelyek mint utólag kiderült, összetettebbek, hiszen a beázások miatt a vakolat elkezdett hullani. Az eddigi felbecsült összeg mellé tehát szükség lesz még körülbelül hatvanezer lejre, hogy a bádogszerkezetet, illetve a csatornákat kicseréljék, ugyanakkor újravakoltassák a megsérült felületeket. Korda lelkész portálunknak elmondta, a jövőbeni tervek közt szerepel a templom alapzatának megerősítése, a villanyhálózat, illetve a nyílászárók teljes cseréje is, amelyre minden bizonnyal pályázaton keresztül próbálnak pénzt szerezni.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: