2011-04-21 14:09:37• hírek • Szatmár.ro

Megújították fogadalmukat az egyházmegye papjai

A nagycsütörtök délelőtti ünnepi szentmisében az egyházmegye papsága megújította fogadalmát, a püspök pedig megszentelte az év során használt olajakat.

Az egész egyházmegye papsága összegyűlt nagycsütörtök délelőttjén a szatmárnémeti Székesegyházban, ahol Nm. Ft. Schönberger Jenő főcelebrálásában mutattak be tíz órától szentmisét. A húsvéti ünnepkörben ebben a szentmisében kerül sor a papsági fogadalom megújítására, illetve a betegek olaja, a keresztelendők olaja és a krizma megáldására.

A bevonulás után Schönberger Jenő püspök köszöntötte az egybegyűlt papokat és híveket. Ebben kiemelte: „Együtt vagyunk, ahogy egykoron az apostolok is Jézus köré gyűlve a cönákulumban. Mi is Jézus köré gyűlünk, az oltár köré és vele megerősödve megyünk majd mindannyian a magunk szolgálati helyére. Visszük a jó hírt, Isten megbocsátó, szerető irgalmát, azokhoz, akikhez küldött bennünket."

Szentbeszédében a 2011-es év két igen jeles eseményére emlékezett, így Scheffler János és II. János Pál pápa boldoggá avatására, majd a vértanú püspök két körleveléből idézett, melyben tanácsokkal látja el papjait, kispapjait: hogyan éljék meg hivatásukat. Ezt követően kihangsúlyozta, János püspöknek igen nagy gondja volt a papságra, a kispapokra, az egyházmegyéjére, hiszen kemény idők jártak akkor. Körleveleiben jól megfogalmazta mit vár el az egyházmegye a papól: „Neki kell elől járnia. Az ő feladata, hogy a tudást hirdesse és őrizze. Ő kell, hogy első sorban tudatában legyen annak a feladatnak, amivel Isten megbízta, és rajta fogják számon kérni a lelkeket. Nagy kegyelem az a meghívás, amit Istentől kaptunk. Ennek csak igazi szorgos munkával, sok imádsággal és önmegtagadások árán tudunk eleget tenni."


Megújították a papi esküt
Megújították a papi esküt


Prédikációja végén a püspök atya megköszönte a paptestvérek munkáját, együttműködésüket és mindazt amit Isten dicsőségéért, a lelkek üdvéért és az egyházmegyéért tettek. A hívekhez szólva kérte, hogy értékeljék az áldozatot, amit papjaik értük hoznak, imádkozzanak és segítsék szolgálatukat.

A prédikáció után a papság megújította fogadalmát, majd az átváltoztatást követő mozzanatban a püspök atya megáldotta a betegek olaját, a szentmise végén pedig a keresztelendők olaját és a krizmát. A hívek számára minden évben felemelő alkalom ez a szentmise, hiszen imádkozhatnak papjaikért, jelen lehetnek annál a mozzanatnál, amikor megerősítik elkötelezettségüket a hivatásuk mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: