2013-10-17 15:44:44• hírek • MTI

Megugrott a dollármilliárdosok száma Kínában

Vang Csien-lin
Vang Csien-lin

Összesen 168 dollármilliárdost sorol fel a kínai szupergazdagok listáján a Forbes magazin kínai nyelvű változata, a Forbes China csütörtökön közzé tett jelentésében.

A milliárdosok száma a tavalyi 113-hoz, de még a tavalyelőtti csúcshoz, a 143-hoz képest is látványos növekedést mutat. A 400 leggazdagabb kínai összvagyonát 3,4746 billió jüanra, vagyis 570 milliárd dollárra teszik. Ez 35 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyihoz képest.

A Forbes China listavezetője a Wanda Group feje, Vang Csien-lin 14,1 milliárd dolláros vagyonával. Vang tavaly éppen hogy csak dobogós volt akkori 8 milliárdjával. Az 1988-ban alapított magáncég, a Wanda az ingatlantól a kereskedelmi célú befektetésekig több ágazatban fialtatja pénzét a hazai és a nemzetközi üzleti világban.
Vang az idén 3 milliárd dollárt "vert rá" a második helyezett Cung Csing-houra, a Wahaha Group vezérére, aki az italgyártásból szerezte 68,3 milliárd jüanra (11,1 milliárd dollár) becsült vagyonát.

A világ legtöbb internetezőjével és mobiltelefon-használójával rendelkező kelet-ázsiai országban az internet máris sokak számára biztosított gyors meggazdagodást. Közéjük tartozik az idei harmadik helyezett Li Jan-hung (Robin Li), a kínai keresőóriás, a Baidu vezérigazgatója, valamint az ötödik helyre került - 42 éves - Ma Hua-teng, a Tencent internetszolgáltató vezére.

A kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba csoport elnöke, Jack Ma 7,1 milliárd dollárjával a hetedik helyen végzett.
Az idei névsor 87 új nevet tartalmaz, köztük Li Ho-csünét, aki a Hanneng Co. napelemgyártó vállalat első embere. A leggazdagabbak közé mindjárt a negyediknek iratkozott fel. A Forbes beszámolójában megjegyzi, hogy a listán szereplő személyekkel a legnagyobb valószínűséggel - elvben - Pekingben és Sanghajban "futhat össze" az ember. Előbbiben 58-an, az utóbbiban 37-en élnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: