2012-08-03 11:23:51• hírek • Póti Orsolya

Megtriplázódott az EU-s kártyát igénylők száma

Romániában évről évre nő azok száma, akik kérelmezik az európai egészségbiztosítási kártyát; ez a szám Szatmár megyében 2007 óta szinte megtriplázódott - tudtuk meg Marcela Similartól, a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár szóvivőjétől.

Bár Szatmár megyében is évről évre mind többen igénylik az európai egészségbiztosító kártyákat, az egészségbiztosító pénztárak vezetői továbbra is hangsúlyozzák ezek kérelmezésének fontosságát. Marcela Similar, a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár szóvivője szerint a lakosság nagy része még mindig nincs tisztában ennek céljával, illetve azzal, hogy ideiglenes külföldön tartózkodás esetén milyen egészségügyi ellátásra vagyunk jogosultak a kártyánkkal.

Az európai egészségbiztosítási kártya célja nem más, hogy megkönnyítse az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc lakosainak, hogy külföldi látogatásaik során ingyenes egészségügyi ellátást vegyenek igénybe, illetve azt, hogy visszatérítésben részesüljenek, ha a kezelésért előzetesen fizetniük kell.

Sürgős, illetve orvosilag szükségesnek ítélt egészségügyi ellátás esetében a kártyát felmutatók ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint az adott ország biztosítottjai, ezeket önrész nélkül állja a biztosító.

„Az elmúlt év folyamán Szatmár megyében jelentősen nőtt az EU-s kártya igénylők száma, 2007-hez viszonyítva ez a szám megtriplázódott - mondta el Similar a Szatmár.ro-nak. 2009-ben 5.687 kérelmezőt regisztráltunk, 2010-ben 7.054-re nőtt a kártyatulajdonosok száma, míg tavalyi évben összesen 8701-en kérvényezték az egészségbiztosítási kártyát. Úgy tűnik ebben az évben még nagyobb lesz az igénylők száma, hiszen a júliusi hónapig már 5857-en nyújtottak be kérelmet." - magyarázta a szóvivő.

Similar ugyanakkor kifejtette, a fél évre szóló európai egészségügyi kártya ingyenes, azonban csak azok a lakosok igényelhetik, akik biztosítva vannak az egészségügyi pénztárnál.

Szatmárnémetiben a kártyát a megyei egészségbiztosító pénztár (Lucian Blaga 2.) állítja ki hét munkanapon belül. Kérvényt leadni hétfőtől csütörtökig 8-13:30 között lehetséges, illetve pénteken 8-12 óra között.

A kártya igényléséhez szükséges a személyi azonosságot igazoló okmány és a jogosultságot bizonyító irat (hallgatói igazolás, nyugdíjas igazolvány és nyugdíj szelvény, munkáltatói igazolás stb.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: